Isnin, 27 November 2017

251117 : Batu Bersusun Balung Cocos Tawau

Assalamualaikum semua.
25 November 2017 iaitu hari ahad lalu, kami diberi peluang untuk sampai ke Batu Bersusun Balung Cocos, Tawau.

Sedikit info tentang Sungai Batu Bersusun ataupun Basalt Rock terletak lebih kurang 22 km daripada bandar Tawau &di tepi sungai ini terdapat susunan batu yang tersusun secara semulajadi dan di anggarkan telah berusia 27 ribu tahun dahulu. Batu-batu bongkah di situ berbentuk segi 5/segi 6 terlihat seperti di susun oleh manusia sebaliknya pembentukannya adalah semulajadi disebabkan aliran magma selepas letusan gunung berapi yang mempunyai ketinggian 1,182 meter dari paras laut terletak 24 km di utara daerah Tawau. Sumber maklumat daripada Tuan tanah & google
( www.urangsabah.com )

Okay, Sebenarnya beberapa kali sudah merancang untuk ke Batu Bersusun tapi faktor cuaca tidak mengizinkan. Kalau hujan terlalu lebat, sungai akan banjir & air akan berubah warna keruh & kecoklatan. Alhamdulilah, kami dapat jejakkan kaki ke sini walaupun agak kuatir juga sebab hujan gerimis menyambut kami pagi itu. 

Kami berkumpul di hadapan MC'D Tawau & bergerak ke Batu Bersusun lebih kurang pukul 8.00 pagi. Sampai di Batu Bersusun, kami di sambut oleh tuan tanah, Abang Arif dan kami sangat-sangat teruja melihat warna air yang jernih & cuaca yang tidak terlalu panas pagi itu. 

Dah buat keputusan tidak mahu mandi, tapi tewas juga bila baju berlumpur & badan berpeluh-peluh. Alang-alang biar basah kan. Walaupun aku dah belajar berenang, tapi masih lagi tak yakin dengan air. Macam fobia air pun ya jugak. Nasib baik lah di sediakan alat keselamatan seperti pelampung, tali & guard berpengalaman. Setelah puas mandi & bergambar kami bergerak balik sekitar pukul 12.00 tengahari. 

Tips untuk ke Batu Bersusun :
- Bawa pakaian yang sesuai & lebih.
- Maklumkan kepada Tuan tanah & bayaran di kenakan sebanyak RM 2/ seorang
- Untuk sampai ke Sini, perlu masuk ke simpang jalan Balung Cocos & lalui kawasan kampung & perumahan. 
- Perlu "alert" pada signboard sebesar kertas A4 yang berada di kiri jalan & masuk lorong kecil sehingga jumpa rumah & papan tanda Batu Bersusun. 
- Jaga kebersihan 
- Utamakan keselamatan

Subahanallah. Indahnya alam 😊






Alert pada papan tanda kecil ini bila dah masuk simpang Balung Cocos. Anda akan lalui jalan kecil yang mana di kiri dan kanan terdapat rumah & pokok-pokok sawit. Jalan terus hingga jumpa papan tanda kayu. 


ini jalan masuk menuju ke Batu Bersusun




 bersama Kak Mila



 akhirnya tewas jua 😂




terlalu banyak & kelakar kisahnya 😂
Tengok gambar ni, terkenang macam-macam terjadi.
Bahagian tepi , arus terlalu deras sampaikan tangan lenguh pegang tali & kesukaran untuk naik ke bahagian atas batu tu. 
P/s : kak Mila, kisah lawak "kaki tergantung" akan di ingati sampai bila-bila 😂

 akhirnya berjayaaaa !

 10 orang sajaaa tapi seronok & satu kepala walaupun ada beberapa orang yang baru pertama kali jumpa. 

we have sooo much fun.
Ini antara tempat yang paling best & enjoy dengan keadaan air jernih & cuaca yang baik . Alhamdulilah 😊

2 ulasan:

  1. Salam cik..sy farah..boleh tnya brapa mnit masuk ke sungai tu dri simpang jalan balung cocos.?
    Boleh pm sy 0138784218

    BalasPadam
  2. Salam.. Boleh tanya, ada transport awam untuk kesana?

    BalasPadam

hai semua. terima kasih kerana singgah sini. tinggalkan komen di sini,1 pun dah okey tau? salam sayang dari Mieya..