ramadhan :)

hello semuaa . apa khabar ? esok dah ramadhan ! adakah anda sudah bersedia ? hehe . mesti la kan ? haa , sempena ramadhan ya bakal menjelma ni , saya ingin ucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak . semoga kita dapat menyambut ramadhan tahun ni dengan penuh kesyukuran . di kesempatan ini jugak *selagi masih bernyawa ni* izinkan saya untuk meminta maaf atas segala kesilapan , ketelanjuran , pertuturan yang mungkin tidak berkenan di hati anda-ii semua * terutama family & semua kenalan . maaf juga andainya tersilap , terumpat , termaki , termakan & terminum ataupun terambil apa-ii . yakini lah , itu tidak di sengajakan . kalau di sengajakan pun , semua tu berlaku secara spontan . mintak maaf jika kurang memahami perasaan orang lain , kurang mempeduli & tak alert tentang orang lain . harap-ii di maafkan & di halalkan sempena bulan baik ni . mohon 0-0 ..

selamat tinggal :')

hai semuaa . salam rabu :') .. hari ni hari ke dua aku di rumah akak aku . maklumlah , dah habis belajar kan ? sedih nak tinggalkan kolej, pensyarah & kawan-ii di sini . semalam aku dah "check out" bilik . hmm . sedih nak meninggalkan semua tu . rasa macam tak cukup 3 semester dengan diorang . di tambah lagi dengan cerita-ii panas , misscomunication yang jadi kebelakangan ni . ada hikmah apa yang jadi ni kan ? sekurang-ii aku tau mana silap aku . mungkin selama ni aku berubah , aku tak ambil tahu & tak alert tentang perasaan orang lain . mintak maaf & terima kasih sebab sedarkan aku . aku harap lepas ni dah 0-0 . maklumlah , last day aku dah buat meeting mengejut . buat soal siasat . buat "bicara hati ke hati" . kiranya buang yang keruh , ambil yang jernih . bagi "dia" yg membawa cerita yang bukan setakat cerita / fitnah akhir zaman tu , ketahui lah yang aku dah maafkan kau . sebagai orang yg lebih tua sepatutnya dia yg jadi pendamai , tapi sebalik nya pulak yang berlaku . waalahualam . tuhan yang tahu .

tak mahu cerita panjang lebar pasal benda yang tak best ni cuma nak tunjukkan sedikit memori bersama family kkkt :')


my classmate for 3 semester . i'll be miss u all :'(














roomate :'( NUR ZAHARAH BINTI ABDUL WAHAB .


terima kasih & good luck 4 junior (SPL 2 , bakal SPL 3 )

setiap pertemuan pasti akan temu detik perpisahan , walau kini terpisah kenangkan lah saat indah sebagai penyembuh rindu :'(

bertemu untuk berpisah ~

setiap pertemuan , pasti akan temu detik perpisahan . kita bertemu utk berpisah . pernah dengar kan ayat tu ? ayat tu memang 100 % betul . pernah dengar tak ayat "patah tumbuh, hilang berganti" ? yang ni tak betul sangat la , sebab yang akan "mengganti" tu takkan sama dgn orang yang akan " diganti" tu . macam tu laa aku , kalau di fikir balik , aku nak balik ke masa lalu . nasib baik la kita tak bole putarkan masa kan ? HAHA . sekarang baru terdeti perasaan cemburu bila orang lain ada bapa . cemburu tengok kawan keluar makan dgn bapa , ucap hari bapa , kongsi result dgn bapa . teringat zaman kecik-ii dulu, bapalah orang yang selalu datang ke sekolah walaupun takda hari pibg. datang semata-ii utk tengok aku belajar . pagi-ii kalau ada kelas tambahan , dialah yang selalu hantar aku ke sekolah . kalau balik sekolah & hujan , dia jugaklah yang menunggu di depan pagar sekolah dalam keadaan basah kuyup . semua tu berlanjutan sampai aku ke sekolaj menengah tingkatan 3 . lepas tu bapa dah mula sakit & tanggungjawab tu lepas pada mak aku pulak . kenapa la dulu aku takda rasa cemburu tu ? kenapa dulu aku tak buat semua tu ? kenapa dulu aku tak nampak semua tu ? hmm , menyesal !! tapi takda guna menyesal sekarang ni kan ? yang aku mampu , doakan dia supaya sentiasa berada di kalangan hamba yang beriman . genap 100 hari arwah bapa pergi tinggalkan kami . tak terlewat untuk ucapkan selamat hari bapa . alfatihah :')

aku maafkan kamu ~



Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku


Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi yang tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati


Atas kepala murai sekawan
Mari ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya


Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku


Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta


(Alif)
Ada teratak di hujung kampung
(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak


Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku


Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak


Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan

terima kasih atas segalanya ~

pertama kali dalam hidup aku , aku di kecam macam begini . HAHA . sebenarnya aku dah berniat tak mahu update pasal benda-ii yang sedih pedih ni di blog . tapi entah la . aku nak suarakan , tapi aku tak tau la nak cakap dengan siapa . lepas tu , aku nak orang tau isi hati ni . tak tahan untuk di simpan sendiri . so , aku suarakan dari penulisan . bole kan ?

hmm , kadang-ii orang yang paling kita jaga perasaannya adalah orang yang paling senang lukakan hati kita . sekelip mata mengguris hati kita . kadang-ii aku fikir di mana silap nya aku , yang mana silapnya . bak kata orang , manusia ni di bagi betis , mahu paha . dah kasi paha , di pijak-iinya kepala kita . sedih kan ?

hidup kalau tiada masalah , memang bukan hidup manusia laa tu . lain lah kalau hidup dalam syurga . so , normal la kalau kita tiba-ii berubah dalam masa yang singkat . tapi kenapa perlu di pertikai , di kecam & yang paling sedih orang cerita buruk pasal kita tanpa tahu masalah kita . kenapa perlu keluarkan statement begitu ? kalau bergurau pun ada batasnya . tak pernah terfikir dalam fikiran ni aku nak "double standard" kan orang lain . sedih nya bila orang anggap kita begitu kan ? selama ni rupanya begitu anggapan orang dekat kita kan ? dan tanpa tau cerita sebenarnya lagi , orang tambah & buat lagi cerita yang buruk pasal kita . hmm , dah tak tau la nak cakap macam mana . memang pertama kali aku di "kecam" begitu . kenapa ?

aku dah tak tau la nak cerita macam mana lagi ? tapi aku percaya yang Allah tu maha adil & maha mengetahui . yang paling penting Allah dengar doa hambanya yqng teraniaya . bukan nak doakan benda yang tak baik kepada mereka-ii ni , tapi WHAT YOU GIVE , YOU WILL GET BACK . spekulasi tu dah berjaya "membunuh'' semangat aku ! tahniah & terima kasih . aku doakan yang terbaik utk anda-ii semua :')

:D

hyep ! hahaa . hari ni nak update & upload gambar untuk program yang berlaku semalam *cehhh , ayat ! kiranya throwback laa ni kan ?
semalam kitorang ada buat program kerjaya di kolej . adalah penceramah yang di jemput . alaa , kalau aku cakap siapa bukan you alls kenal pun kan ? hahaa , so upload gambar laa kan ? check it out ~









okayy , sekarang untuk program sebelah petang pulak ehh ! kitorang ada pertandingan bowling . buat kat todays mall jer . 1st timer laa katakan ? hahaa . 1st time main kan , so not bad laa kan ? kalau ke longkang tu , normal la kan ? ngeh-ii .. upload lagi laa kan jawabnya .













orait laa , malas nak story panjang-ii . update ni untuk isi masa dalam kelas sebelum lecturer datang . okay la , byeee dunia .