Ahad, 26 Januari 2014

Dah lama tak mengupdate entri . hari ni nak cerita sikit pasal lawatan ke KL pada 21 – 23 januari 2014.  pelajar SPL 1 & SPL 2  terlibat semua sekali & 3 orang pensyarah . 

Hari pertama ( selasa 21 januari 2014 ) kami berkumpul di kolej pukul 5 pagi . sepatutnya 5 pagi tu dah gerak , tapi ada masalah sikit so kami solat subuh & sarapan di kolej . biasalah , kalau ada trip mwsti laa ada komentar kan . hihi . aku punya first komentar “pengetahuan umum pasal negeri Johor & kelapa sawit . aku memang tak lain laa , mesti cerita pasal sawit . hahaha . kami sampai dalam pukul 12 tgh hari & terus pergi ke FRIM di Kepong. Haa , di sini ada buat trekking sikit la . guide bagi penerangan pasal pokok-ii yang di tanam di situ . ada buluh gergasi , buluh burma namanya . pokok hujan-ii, pokok karas , pokok tapak hantu dll . lepas tu makan tengahari di kantin FRIM jugak . dari FRIM kami pergi ke KLCC untuk pergi ke Petrosains . dalam tu memang best laa . banyak benda baru yang kita boleh belajar di situ. Masuk jugak dalam pelantar minyak petrosains tu . lepas tu kami di bagi masa dalam setengah jam untuk cuci mata & beli cenderahati / barang-ii . aku mana pernah nak bershopping ni . tak minat tapi aku suka kumpul keychain . so , 3 hari trip ni ada 3 keychain aku beli . hahaha . Lepas tu , kami check in hotel di Brisdale Hotel . aktiviti malam tu bebas so kami merayau ikut suka hati .. hahaha . kami makan malam di kg Baru . nasib baik lah aku still ingat lagi jalan nak ke Kg Baru tu . 2 kali tukar tempat makan sebab tak menepati citarasa . ikut sukahati kami je tukar-ii kedai makan . haha ..



di FRIM  , Kepong




@ petrosains , KLCC ~

Hari ke 2 ,kami buat heritage walk . mula di Dataran Merdeka , Bangunan Sultan Abdul Samad, Galeri Kuala Lumpur, pergi jugak di tempat pertemuan sungai Klang & Sungai Gombak . Lepas tu , kami pergi ke Muzium Negara , Tugu Negara , Istana Negara  Baru ( Jalan Duta ) . sepatutnya kami buat lawatan di Masjid Negara tapi masa tak cukup so kami tengok dari dalam coach saja . lepas tu makan tengahari . dalam pukul 2.00 ptg kami dah bergerak ke Matic ( Malaysia Tourism Centre ) . sampai situ kami terus masuk kedalam kedai coklat “cocoa boutique” . haa , di sini kita boleh rasa macam-ii jenis coklat . ada coklat tiramisu , durian , cili ,  kari , coklat tongkat ali pun hadoo . lepas tu kami pergi tengok persembahan tarian suku kaum yang ada di Malaysia . ada  zapin , banggra , tarian kipas , “daling-daling”, tarian orang asli , tarian orang Sarawak dll . lepas lawat Matic , kami pergi ke menara KL . diorang semua exited beli macam-ii tapi aku blurr . tak tau nak beli apa . lepas tu kami pergi ke Malaysia Cultural Village di bahagian bawah menara kuala Lumpur dan balik semula ke penginapan. Malam tu pun aktiviti bebas . pergi makan & jalan-ii . PENATTTT  tapi seronok laa J
di dataran merdeka :)





apa ertinya bunga emas yang engkau miliki *lalalaaa~

di muzium negara , KL .



di istana negara :)


tugu negara ~

Hari ke 3 , pukul 7 pagi dah check out hotel & sarapan pagi di kg Baru . kami sarapan pagi di Nasi lemak antarabangsa . baru dapat rasa nasi lemak antarabangsa  sebab selama ni dengar  tengok dari tv jerr . lepas tu kami bertolak ke KLIA . kami di bawa masuk ke bahagian domestik & antarabangsa . dapat naik train KLIA untuk pergi ke Balai berlepas . dah tu kami pun bergerak balik ke Negeri Johor . dalam perjalanan balik pun kena komentar jugak , awak ingat boleh tidoo kee ?? hahahaha . so , aku komentar pasal istana Negara yang kami lawat tu . fuhhh ! dah habis tu , memang azab aku dah lepas la kan ? hihi . ingatkan terus balik ke Johor , tapi rupanya ada singgah lagi  di JPO (johor premium outlet) . ni tempat barang-ii branded la kan ? aku tengok sajaa laa . buat survey .. hihihi ..  

sarapan di sini :)




lawatan @ KLIA ~

ni laa perjalanan kami selama 3 hari 2 malam di Kuala Lumpur . okay , cerita aku pun dah panjang berjelaaa ni . aku pun dah penat menaip entri . BYEEEE BYEE :3

Khamis, 2 Januari 2014


Hello , selamat tahun baru 2014 untuk semua ..haha , terlambat pulak wish kan ? buzy sikit . baru balik dari kota bahru, Kelantan sebab ada program 3 hari 2 malam di sana . apapun , moga tahun baru 2014 ni di jadikan sebagai satu platform baru untuk terus maju. Moga kita semua dipanjangkan usia , di murahkan rezeki & berjaya dalam hidup dunia dan akhirat. In sya Allah , aamiin J

Hmm , ni yang aku nak cerita . pasal program yang kami hadiri di kota Bahru . Program cabaran keusahawanan sosial dan di adakan di Crown Garden Hotel ,Kota Bahru Kelantan . perhh , aku memang exited la kan ? sebab aku memang teringin nak memijakkan kaki ke Kelantan . maklumlah , negeri si pujaan hati . negeri wan zaharulnizam .. hahahaha ..aku , Encik safarin wakil dari kolej komuniti kota tinggi . pensyarah pengiring pulak Encik kharim . kami pergi malam 27 disember 2013 dan berkonvoi dengan kolej-ii komuniti  johor yang lain . dalam pukul 11 malam perjalanan menuju ke kelantan bermulaaa . hooray ! hihihi .. bertolak ke kelantan 27 disember & balik ke kolej 31 disember , tapi sampai ke kota tinggi 1 januari 2014 dalam pukul 1.30 pagi . mau setahun jugak perjalanan pergi balik kami . hahahaha :D

Memang banyak berhenti-ii la kan sepanjang perjanan . toilet stop , makan tak kira masa ..hehe . sampai di Terengganu , pekena nasi dagang  untuk sarapan pagi . first time rasa , sedap ! lepas tu teruskan lagi perjalanan ke Kelantan . dalam pukul 12 tengah hari , sampailah kami di hotel Crown Garden Kota Bahru , tapi kami tak tidur kat situ . kami menginap di Royal Guest House KB. Lepas tu kami rehat & pukul 4 macam tu kami dah gerak semula ke hotel CG untuk sesi taklimat & cabutan undi .  ada 68 kolej bertanding, di bahagikan pada 3 liga. Liga A , liga B & liga C . untuk peringkat saringan kami masuk dalam liga A , pasukan ke 12 daripada 23 pasukan .. alhamdulilah , walaupun juri agak agresif dengan soalan yang tak dijangka , kkkt layak ke semi final .  yeayy ! 3 kolej dari johor layak ke semi final *kkkt, kk bndar penawar & kk segamat 2. cabutan undi & pengumuman kolej yang masuk ke semi final diumumkan keesokkan harinya. Untuk separuh akhir kkkt masuk dalam liga B & jadi pasukan terakhir ( pasukan ke 9)  untuk buat pembentangan. Dah buat yang terbaik kan , tapi tak ada rezeki untuk ke final . kecewa ? memang kecewa . Tapi nak buat macam mana bukan rezeki .

Jauh perjalanan , luas pandangan. Memang betul tu ! program kali ni memang banyak benda baru yang aku belajar . selain tu , dapat jugak la berjalan-ii , tengok tempat orang kan ?? wakaf che yeh, Pantai cahaya bulan, singgah pasar siti khadijah ,makan burger bakar 5 tingkat, merasa nasi ulam, yang paling penting , makan tak pernah putus ! sayangnya , tak dapat jumpa wan zaharulnizam kan ? hihi .. 

haa , ni lah antara aktiviti-ii kami di sepanjang berada di Kelantan .

tempat bertanding ~

tempat menginap di Royal Guest House

sesi taklimat ~

sarapan pagi , nasi dagang :)


peringkat saringan . 
peserta ke 12 daripada 23 pasukan~


 kami di Pantai Cahaya Bulan , Kelantan :)






hmmm , sedappp !! 
kerja asyik makan je di Kelantan ni..
kelapa aiskrim , SEDAP !

aktiviti malam , berjalan-ii & makan lagi :)







 
nyum-nyum .. burger bakar 5 tingkat !! 
tunggu siap sampai tertidur . pukul 3 pagi baru balik hotel , burger bakar punya pasal ..


di peringkat semi final .. tapi sayang nya tak ada rezeki untuk ke final ..

situasi di peringkat akhir ~

 jalan-ii lagi .. yehuuu :3


shopping time .. berdekatan pantai cahaya bulan ~

 makan lagi ~
makan malam di Crown Garden Hotel :)


 last day ! merayau lagi ~





sebelum bertolak balik , sempat singgah di kemaman-kuantan untuk beli keropok losong ~



kerja memang melantak & berjalan-ii .. hehehe . walaupun kami kalah tapi dah buat yang terbaik . bukan rezeki kami .. in sya Allah , boleh ke final pada masa akan datang ..