sharing is caring

Hai semua. Apa khabar ?tiba-tiba rasa nak update blog . *untuk makluman : aku update entri ni dalam perjalanan balik kerja. punya semangat kan ? mesti orang belakang & depan aku sakit hati tengok aku berjalan tak tengok kiri kanan.

Sebenarnya hari ni aku rasa lesu gila . mengantok sampai terlelap dalam ofis . Pertama kali aku rasa mengantok begitu. Dari pagi sampai ke petang , berulang cuci  mata di tenyeh tenyeh tetap jugak rasa mengantok tu tak boleh hilang . Tiba-tiba terbuka la hati ni nak menggunakan perhidmatan abang google untuk settle kan problem aku hari ni .

alhamdulilah, atas bantuan abang google aku pun terjumpa petua dari satu blog hamba Allah ni * lupa nama blog tu . dia share petua hilangkan rasa ngantok masa tengah bekerja ataupun belajar . cara nya mudah saja .


LAATAK KHUZUHU SINATUW WALA NAUMM . [ maksudnya : Dia ( Allah ) tidak mengantuk & tidak tidur ]
ni sepotong ayat daripada ayat kursi .


macam yang kita tahu la kan amalkan membaca ayat kursi ni banyak kelebihannya . antaranya :




serius punya la aku mengantuk tadi , aku baca potongan ayat di atas tu , hilang rasa mengantuk tu . baca 3x dan amalkan selalu . semoga share kali ni bermanfaat kepada kita semua.

it just a bad day , not a bad life :')

hai semuaaaa ! apa khabar ?! ghinduuu laa pulak rasanya dengan dunia "blogger" ni. rindu dengan tempat aku nak membebel ni . HAHAHA . lepas "lari" dari pulau tioman hari tu, aku dah tak sempat , tak dapat & tak hadoo idea utk buat entri.

opss lupa pulak nak meng"kaboo" kepada uolz yang i dah balik tawau 2 hari selepas aku "lari" dari tempat latihan industri dulu. HAHAA . hmm , sekarang aku buat praktikal di travel agen. minggu di dah masuk 4 minggu di sini . alhamdulilah , banyak belajar benda² baru. Paling best & paling mencabar confirmlah masa buat reservation & booking flight untuk customer. selain tu , buat perkhidmatan pelanggan dengan customer tak kira laa angkat telefon, atau serve untuk customer yang datang. terima kasih banyak untuk Mdm Sophia & Samantha sebab sudi ambil aku buat l.i di situ & ajar aku yang selalu blur² ni . Macam² diorang ajar contohnya , buat reservation ( sistem ABACUS ) walaupun pernah belajar basic nya dulu tapi tetap berbeza dengan situasi sekarang ni. Dari tengok tiket, tengok harga flight sampai tentukan seat dalam sistem diorang ajar. alhamdulilah. Mesin² , mcm mesin faks, fotostat, printer & credit card machine pun diorang ajar. Seronok tapi kena sabar . Tengah belajar kan ?

Hmm, hari ni aku dah buat silap masa buat booking & beli tiket untuk Customer. Saboo jee laa. Hari ni ada sorang pacik mahu belikan tiket untuk anaknya dari KULTWU. aku pun dah tengok & confirm harga dengan pacik tu. Lepas tu pakcik tu pun okay la. Aku pun dengan semangatnya bookingkan tiket. Pacik tu siap beli baggage & seat lagi tauu ! bila dah buat payment , dah print out intenerari , aku bole silap masa pulak . pacik tu mahu petang , aku booking pagi ! bijakk sungguh kan ? erhhhh !!! customer tegur , bos tegur & paling sadissss elaun pun di potong* untuk ganti aku punya silap tu . ya laa , bukan rezeki kan ? tapi sebab hal tu aku dah hilang mood dah !! dah laa perut aku sakit gilaa hari ni. asyik meragam hari ni ! erhh, kepala pun sakit jugak. Human Error. Try & Error laa kononnya . It's okayy mieya. siapa yang tak buat silap kan ? Nobody Perfect :'( .. sokayyy sokayyy !! take a deeeeeep breath mieyaaaa ! it just a bad day , not a bad life , right :')

#StayPositive #Don'tGiveUp #AllisWell

selamat tinggal kota tinggi , assalamualaikum tawau :')

hai ! apa khabar ? setelah lama menyepi , akhirnya waa muncul lagi . hehee ..

malam ni mungkin jadi malam terakhir untuk aku di kota tinggi sebab esok aku dah balik ke tawau . exited nak balik tapi dalam masa yang sama aku sebak nak tinggalkan johor . kenapa ? entah la . tawau , tempat lahir aku , tempat membesar & tempat aku belajar . di sini* kota tinggi , tempat aku belajar * banyak belajar benda baru , kenal kawan-ii baru , kenal "hati" orang (likers & haters) . hmm , kenangan kan ?esok dah balik , esok dah jumpa dengan mak :') .. hmm , happy , tapi sedih nak tinggalkan member-ii di sini jgk . takpa la , ada masa , ada jodoh , ada rezeki in sya Allah jumpa lagi kan ? aaminn . harap-ii begitu laa .. balik pun secara mengejut , tak ramai yang tau . sajaa , dan aku dah tukar tempat latihan industri . kalau ada rezeki , aku praktikal di tawau lah . in sya Allah . lepas "lari" daripada tempat praktikal di pulau tioman , so kali ni rasanya aku pilih travel agen . moga-ii di permudahkan Allah . in sya Allah , aamiin . terima kasih untuk pensyarah kolej sebab memberikan ruang & peluang untuk aku . terima kasih banyak-ii . peluang ni insya Allah akan digunakan sebaik-iinya .. dan untuk kawan-ii yang sentiasa support & ambil berat , terima kasihh banyak-ii ..

antara wajahhh yang akan di rindui ~

mieya & zaraaa ..


apiz & iqbal
eh selfiee pulak kat henfon aku yerr ! hahaa ! rindu korang berdua jugak. * aku takkan lupa expresi terkejut + excited hafiz tadi . HAHA .


mieya & noh . kawan baik waaa ! kawan jahat waa , kawan gadoh waa ! :'(


ni we olz eaa u olz .. HAHA .
* mohon stalker kira gambar siapa paling banyak kat dalam entri ni ea :')


merek jugaa . class mate selama 3 sem :'(






gambar-ii masa hari-ii terakhir di kolej . rinduu masa ni .. harap dapat jumpa lagi . malam ni mungkin malam last , tapi insya Allah , akan datang lagi ke kota tinggi . tak kira la untuk melancong , kerja , dll .. hehee . okay laa nak off dulu . doakan perjalanan pergi ni selamat * sebab tiket balik tak tau beli ke tidak nanti . okay laa .. byeee ~

Kami @ Tioman

hai ! hari ni dah hari ke 2 practikal . alhamdulilah , setakat ni okay . semua sudi bagi tunjur ajar & dapat la kenal-ii dengan orang baru . hm , aktiviti hari ni bersihkan bilik * housekeeping , jadi pembant cheff * laa sangat .. HAHA !

ntah laa , untuk 2 hari ni rileks lagi kot sebab takda orang sangat . tapi seperti yang di gembargemburkan yang raya ni memang tak hadoo cuti . lepas raya baru dapat cuti . hmm .. nak buat macam maa , ni pengorbanan . dengar-ii raya pertama ramai customer yang datang . so ready la fizikal & mental . ni la masa belajar kan ?

tak dinafikan , berjauhan dengan family , berbuka tanpa family & bersahur tanpa family memang sedih & sebak . aku rasa aku & noh rasa benda yang sama jugak . lain rasanya , janggal tapi nak tak nak kena buat jugak . * terlintas di fikiran utk meminggirkan saja semua pencarian di sini , tetapi ini sebahagian dari pengorbanan bekalan andainya hari sukar mencabar . eh , nyanyi la pulak !

ini baru sebahagian . lepas ni , kita tak tahu apa lagi kan ? aku harap kami boleh lalui semua ni. dia beri kekuatan mental , fizikal , emosi , dan permudahan segala urusan . in sya Allah . dan kali pertama dalam hidup aku rasa macam ni , rasa RINDUUU sangat-ii dengan family . ribdu gilaa dengan mak , dengan kakak , anak-ii buah .. hmm , takpa laa . baru dua hari , in sya Allah kami boleh biasakan diri . doakan-ii kan lah kami :)


di sini lah hidup kami selama 4 bulan.


pemandangan awal pagi *gambar pagi tadi


pemandangan waktu senja

Okay laa , entri kali ni sampai di sini saja . kalau aku cerita banyak-ii boleh jadi novel , menangis-ii kang aku sambil tulis entri byeee ~

last :')

hello ! hai ! anneyonghaseyoo ! HAHA ! tak hado kerja tengah malam ni . tak ngantok ! tak bole tidur * ohh my eyes , please be nice .. HAHA . ntah la , biasanya aku lah orang paling awal masuk tidur .. dengan kepala ni asyik fikir pasal praktikal yang dah start esok . hmm , tak bole nak bayangkan keadaan praktikal macam mana nanti .. bole atau tak aku buat kerja , pikul tanggungjawab yang di beri ? harap-ii aku boleh ! you can do it mieya . belum cuba , belum tahu la kan ? apa yang penting , POSITIF !

hmm malam * ehh pagi ni hari terakhir aku di kota tinggi , esok malam dah tidur di pulau tioman pahang ! hehe . jadi memandangkan hari ni * semalam ( sah pukul 12.14 pagi sekarang ) aku ajak zara buka puasa di luar .. apiz & iqbal pun join sekali * heyyy ! apiz & iqbal aku mention nama koranggg ni kat blog aku .. jap gi aku upload gambar korang eaa stalker ! HAHAA . We olz lepak di Mcd jer .. okay la tu , dapat jumpa jugak diorang untuk kali yang terakhir :'(

hmm , harap-ii lepas ni dapat jumpa lagi . in sya Allah . panjang umur , murah rezeki kita jumpa lagi adik-ii .. good luck utk study kat kolej & good luck jugak untuk kawan-ii seperjuangan SPL 4 #KKKT . semoga berjaya & aku doakan yang terbaik untuk kita semua tanpa ada yang terkecuali . in sya Allah , kalau ada umur , ada jodoh kita jumpa 4 bulan lagi .. byeee ~






mohon zara , iqbal & apiz kira gambar masing-ii ye ! siapa paling banyak gambar kat sini ..


mieya & zara yang sedih :'(



sabar , jangan menangis .. mungkin di sini kita kan terpisah , kenangan bersama , tiadaa ku lupaa ~


hafiz yang sebak .. jangan nanges ea hafiz . nanti jumpa lagi :')

ahaha ! itu saja untuk hari ni . sekarang nak cari ilham untuk tidoo pulak . okayy lahh , byeeee ~

rinduuu ~

jika teringat tentang dirimu berlinang air mataku , ku rindu saat-ii bersamamu * lalalaaa ..

hmm , malam-ii mcm ni kalau layan perasaan kan memang teringat zaman-ii kolej . ceh ayat , macam dah lama di tinggalkan jer kan kolej tu . HAHA . walaupun tak sampai 3 minggu , tapi hati ni dah rindu . rasa rindu dengan kolej , rasa rindu nak belajar , rindu kelam kabut siapkan buku program utk trip , rindu roomate & classmate . arhh . rindu rasa nak melepak , makan , merayau-ii lepas habis kelas dengan zara :'(

nak cerita pun sedih , jadi biarlah gambar yang berbicara ~


bukan kfc yang nak di tunjuk tapi ni l laluan ke kolej .






bazaar kota , tempat merayau & menjual muka . merayau tanpa beli apa-ii ..




sungai kota . tempat lepak & saksi bermacam cerita . HAHA , rindu :')


tiada pilihan , ni la tempat yang selalu di jenguk . hhi

aku cuma mahu katakan , aku rinduu semua ni ~

rinduuuu ~

hello ! berhello-ii pulak dlm puasa ni kan ? hehe . salam ramadhan readers . alhamdulilah , hari ni dah masuk ramadhan ke 3 , setakat ni puasa penuh lagi :') .

hmm , puasa kali ni tanpa mak . mak jauh jauh beribu batu . nun jauh di sabah . puasa tahun ni tanpa bapa . janggal jugak rasanya . teringat masa kecik-ii dulu , arwah bapa mesti bawa kuih drpd masjid . maklumlah , ajk masjid . tapi semenjak bapa sakit , dah takda semua tu . rinduu semua tu :'(

kebelakangan ni , banyak sangat benda yang kena di fikir . entah la , sakit kepala di buatnya . start dari seminggu sebelum final exam sem 3 aku lagi macam ni . kebelakangan ni jugak aku asyik asyik kepala , sakit tengkuk . sebabnya ? aku pun tak tau .

lagi satu , ada benda yang bermain dalam kepala otak ni . ntah laa , sangat mengganggu saraf, sampai berselirat wayar dalam kepala ni . hmm , aku nak cerita semua tu dgn somebody tapi aku tak tau siapa . aku rasa takda orang yg sesuai utk aku cerita semua tu . lagipun orang lain pun ada life sendiri kan ? takkan la tiap masa aku nak cerita dgn orang lain . mungkin aku ni degil macam mana yang orang cakap ? ego ? hmm .. ntahh laa . rasa macam dah tak kenal diri sendiri . kadang-ii aku tak focus langsung kalau orang bercakap dengan aku . tensionnn jgk di buatnya .. banyak sebab kot kenapa jadi macam ni .

apapun , hidup mesti di teruskan . betul tak ? hmm , sekarang ni tengah fikir pasal praktikal jugak . jauhh nun di pahang . *pulau tioman jerr kot ! hahaa . hmm , overthinking sikit jugak laa sebab kena berpuasa & beraya tanpa family . bersahur & berbuka di "perantauan" . hahaa . rasa sebak jugak . tipu laa kalau aku cakap aku takda masalah dengan semua tu ! mesti aku terkenang masa sahur , berbuka & beraya dgn family kan ? mesti aku rinduuu semua tu kan ? tapi , sebenarnya takda la teruk sangat ! nak belajar , nak dapat ilmu so aku kena la korban sikit kan ?

hmm , okay laa . tangan dah penat menaip , kepala dah menggila sakitnya ni ! adioss , byee ~

ramadhan :)

hello semuaa . apa khabar ? esok dah ramadhan ! adakah anda sudah bersedia ? hehe . mesti la kan ? haa , sempena ramadhan ya bakal menjelma ni , saya ingin ucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak . semoga kita dapat menyambut ramadhan tahun ni dengan penuh kesyukuran . di kesempatan ini jugak *selagi masih bernyawa ni* izinkan saya untuk meminta maaf atas segala kesilapan , ketelanjuran , pertuturan yang mungkin tidak berkenan di hati anda-ii semua * terutama family & semua kenalan . maaf juga andainya tersilap , terumpat , termaki , termakan & terminum ataupun terambil apa-ii . yakini lah , itu tidak di sengajakan . kalau di sengajakan pun , semua tu berlaku secara spontan . mintak maaf jika kurang memahami perasaan orang lain , kurang mempeduli & tak alert tentang orang lain . harap-ii di maafkan & di halalkan sempena bulan baik ni . mohon 0-0 ..

selamat tinggal :')

hai semuaa . salam rabu :') .. hari ni hari ke dua aku di rumah akak aku . maklumlah , dah habis belajar kan ? sedih nak tinggalkan kolej, pensyarah & kawan-ii di sini . semalam aku dah "check out" bilik . hmm . sedih nak meninggalkan semua tu . rasa macam tak cukup 3 semester dengan diorang . di tambah lagi dengan cerita-ii panas , misscomunication yang jadi kebelakangan ni . ada hikmah apa yang jadi ni kan ? sekurang-ii aku tau mana silap aku . mungkin selama ni aku berubah , aku tak ambil tahu & tak alert tentang perasaan orang lain . mintak maaf & terima kasih sebab sedarkan aku . aku harap lepas ni dah 0-0 . maklumlah , last day aku dah buat meeting mengejut . buat soal siasat . buat "bicara hati ke hati" . kiranya buang yang keruh , ambil yang jernih . bagi "dia" yg membawa cerita yang bukan setakat cerita / fitnah akhir zaman tu , ketahui lah yang aku dah maafkan kau . sebagai orang yg lebih tua sepatutnya dia yg jadi pendamai , tapi sebalik nya pulak yang berlaku . waalahualam . tuhan yang tahu .

tak mahu cerita panjang lebar pasal benda yang tak best ni cuma nak tunjukkan sedikit memori bersama family kkkt :')


my classmate for 3 semester . i'll be miss u all :'(














roomate :'( NUR ZAHARAH BINTI ABDUL WAHAB .


terima kasih & good luck 4 junior (SPL 2 , bakal SPL 3 )

setiap pertemuan pasti akan temu detik perpisahan , walau kini terpisah kenangkan lah saat indah sebagai penyembuh rindu :'(

bertemu untuk berpisah ~

setiap pertemuan , pasti akan temu detik perpisahan . kita bertemu utk berpisah . pernah dengar kan ayat tu ? ayat tu memang 100 % betul . pernah dengar tak ayat "patah tumbuh, hilang berganti" ? yang ni tak betul sangat la , sebab yang akan "mengganti" tu takkan sama dgn orang yang akan " diganti" tu . macam tu laa aku , kalau di fikir balik , aku nak balik ke masa lalu . nasib baik la kita tak bole putarkan masa kan ? HAHA . sekarang baru terdeti perasaan cemburu bila orang lain ada bapa . cemburu tengok kawan keluar makan dgn bapa , ucap hari bapa , kongsi result dgn bapa . teringat zaman kecik-ii dulu, bapalah orang yang selalu datang ke sekolah walaupun takda hari pibg. datang semata-ii utk tengok aku belajar . pagi-ii kalau ada kelas tambahan , dialah yang selalu hantar aku ke sekolah . kalau balik sekolah & hujan , dia jugaklah yang menunggu di depan pagar sekolah dalam keadaan basah kuyup . semua tu berlanjutan sampai aku ke sekolaj menengah tingkatan 3 . lepas tu bapa dah mula sakit & tanggungjawab tu lepas pada mak aku pulak . kenapa la dulu aku takda rasa cemburu tu ? kenapa dulu aku tak buat semua tu ? kenapa dulu aku tak nampak semua tu ? hmm , menyesal !! tapi takda guna menyesal sekarang ni kan ? yang aku mampu , doakan dia supaya sentiasa berada di kalangan hamba yang beriman . genap 100 hari arwah bapa pergi tinggalkan kami . tak terlewat untuk ucapkan selamat hari bapa . alfatihah :')

aku maafkan kamu ~



Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku


Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi yang tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati


Atas kepala murai sekawan
Mari ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya


Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku


Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta


(Alif)
Ada teratak di hujung kampung
(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak


Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku


Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak


Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan

terima kasih atas segalanya ~

pertama kali dalam hidup aku , aku di kecam macam begini . HAHA . sebenarnya aku dah berniat tak mahu update pasal benda-ii yang sedih pedih ni di blog . tapi entah la . aku nak suarakan , tapi aku tak tau la nak cakap dengan siapa . lepas tu , aku nak orang tau isi hati ni . tak tahan untuk di simpan sendiri . so , aku suarakan dari penulisan . bole kan ?

hmm , kadang-ii orang yang paling kita jaga perasaannya adalah orang yang paling senang lukakan hati kita . sekelip mata mengguris hati kita . kadang-ii aku fikir di mana silap nya aku , yang mana silapnya . bak kata orang , manusia ni di bagi betis , mahu paha . dah kasi paha , di pijak-iinya kepala kita . sedih kan ?

hidup kalau tiada masalah , memang bukan hidup manusia laa tu . lain lah kalau hidup dalam syurga . so , normal la kalau kita tiba-ii berubah dalam masa yang singkat . tapi kenapa perlu di pertikai , di kecam & yang paling sedih orang cerita buruk pasal kita tanpa tahu masalah kita . kenapa perlu keluarkan statement begitu ? kalau bergurau pun ada batasnya . tak pernah terfikir dalam fikiran ni aku nak "double standard" kan orang lain . sedih nya bila orang anggap kita begitu kan ? selama ni rupanya begitu anggapan orang dekat kita kan ? dan tanpa tau cerita sebenarnya lagi , orang tambah & buat lagi cerita yang buruk pasal kita . hmm , dah tak tau la nak cakap macam mana . memang pertama kali aku di "kecam" begitu . kenapa ?

aku dah tak tau la nak cerita macam mana lagi ? tapi aku percaya yang Allah tu maha adil & maha mengetahui . yang paling penting Allah dengar doa hambanya yqng teraniaya . bukan nak doakan benda yang tak baik kepada mereka-ii ni , tapi WHAT YOU GIVE , YOU WILL GET BACK . spekulasi tu dah berjaya "membunuh'' semangat aku ! tahniah & terima kasih . aku doakan yang terbaik utk anda-ii semua :')

:D

hyep ! hahaa . hari ni nak update & upload gambar untuk program yang berlaku semalam *cehhh , ayat ! kiranya throwback laa ni kan ?
semalam kitorang ada buat program kerjaya di kolej . adalah penceramah yang di jemput . alaa , kalau aku cakap siapa bukan you alls kenal pun kan ? hahaa , so upload gambar laa kan ? check it out ~









okayy , sekarang untuk program sebelah petang pulak ehh ! kitorang ada pertandingan bowling . buat kat todays mall jer . 1st timer laa katakan ? hahaa . 1st time main kan , so not bad laa kan ? kalau ke longkang tu , normal la kan ? ngeh-ii .. upload lagi laa kan jawabnya .













orait laa , malas nak story panjang-ii . update ni untuk isi masa dalam kelas sebelum lecturer datang . okay la , byeee dunia .

sepetang di cameron highland, pahang :)


biar gambar berbicara ~




hello , i'm here @ cameron highland , pahang :)


hai :)

moh ler kita ngeteh dulu ye :)





shopping timeeee ~



 hello :D