3D2N @ PULAU PERHENTIAN , TERENGGANU ( 11 -14 jun 2013 )

pulau perhentian dalam ingatan :')

salam jumaat semua . hari ni penat sikit sebab pukul 3 pagi tadi baru sampai rumah . miss elle kot yang hantar aku sampai rumah . penat seyh , dak cukup tidur . ehh , macam singaporean la pulak ada "seyh" tu kan ? hahahaha . walaupun penat tapi rasa gembira sangat bercuti ke pulau perhentian .muka aku pun dah rentung . berbelang sebab mandi laut & snorkeling . isnin * 10 /6/2013 , tu kami berkumpul di kolej jam 8.30 malam . tidur lena dalam bas sebab aku makan ubat batuk ,tidur pun dak ingat dunia . lepas tu banyak singgah shell / petronas / esso untuk ke tandas. pukul 3.00 pagi boleh singgah makan lagi . sempat lagi makan sup di pekan , pahang . ada gerai tepi jalan tu kan ? power supnya . aku dah lupa apa nama gerai tu . lepas tu dalam pukul 6 pagi gitu sampai di surau , terengganu . solat subuh & sarapan pagi .  lepas tu kami teruskan perjalanan ke jeti kuala Besut untuk pegi pulau perhentian . lama jugak dalam bas tu , lebih dari 2 jam kot . penat ! yang aku tau , tidur , makan jajan , tidur . 10 kali lelap , 10 kali bangun , 10 kali jumpa sekolah , 10 kali jumpa masjid dak jugak sampai di jeti tu , cuak aku . hahaha . akhirnya dalam 10 - 11 pagi sampai jugak kami di jeti kuala besut . dalam pukul 1 petang kami dah sampai di Pulau perhentian . OYEAHH OYEAHH ! 

kami dah di sambut turun dari bas lagi oleh encik Din , pengurus / pemilik water colour resort . sampai di sana kami makan , briefing sikit lepas tu masuk bilik . aku satu bilik dengan nadia , zu & azah . roomate gila-gila . hahahah . lepas tu kami di bawa ke jeti taman laut untuk belajar snorkeling . aku lah manusia paling slow , paling lambat , paling susah di ajar untuk snorkeling . pakai life jacket pun takut tenggelam . hahahaha . mula-ii puan Ina ,  lepas tu  encik razak , next zakir , lepas tu puan ina & puan hani datang lagi ajar aku dengan zakir pun masih dak pandai . sengal betul aku ni kan , dak pandai aku bergoogle bagai . kadang-kadang lupa bernafas , kagum sangat kot aku tengok coral di bawah tu , apa dak menggelupar kelemasan . hahaha . ujung- ujung akak mia , yang ajar snorkeling tu yang bawak aku pakai pelampung  . failed "water confident"nya . hahaha . lepas tu aku ikut kak sheila snorkeling jugak . lama abang tu bawak snorkeling . penat aku ! cuba tengok berapa ramai orang yang ajar aku . hahahaha . lepas snorkeling kami pegi LATA AIR BERANI . haa , di sini ada air bukit . sejukkk sangat , orang tua punya cerita la kan , siapa yang mandi / bersiram air tu sambil buat hajat , dia punya hajat tu akan di kabulkan . hehehe . kalau nak percaya, percaya la . terpulang dari individu la kan? 

lepas tu , kami balik bilik . mandi & bersiap untuk makan malam . BBQ  beb . lepas makan , kami main "kotak beracun" . setiap peserta kena buat .  aku punya nama di undi oleh puan su jadi pembantu si fahmi . dia kena ungkapkan ayat cinta . aku pulak jadi mangsa di samakan dengan cendawan kulat . hahahahah  , kejam ! lepas tu kami bertukar-ii hadiah . hadiah yang paling lucu hadiah syah dengan dayat . satu beli kamera mainan , satu lagi henfon mainan . aduhh , malang betul siapa yang dapat tu . aku dapat hadiah si abey , azah dapat hadiah aku . hehehe . btw , aktiviti di sana memang best .

mieya & nadia :)
*eh , yang di belakang tu suha , nana & kak shila .
azah , nadia , aku & zu :D

bersama mereka :)

welcome to terengganu :)


masjid kristal , Terengganu .
*capture dari coach , tak jelas sangat la .
jeti jabatan laut , kuala Besut 







bersama azah


pemandangan dari bot ~

perhh , macam teror la pulak aku kan ?
 padahal paling takut snorkeling . hahaha :p

game "kotak beracun" bersama fahmi 

sesi bertukar hadiah 
aku dapat hadiah abey ..

azah dapat hadiah aku . haha :D

hari pertama @ pulau perhentian 

hari ke 2 , kami sarapan pagi . lepas tu kami pergi ke long beach . ada buat trekking sikit la . dalam 10-15 minit kami sampai di atas * dekat kincir angin .  ambil gambar bukan main banyak , tapi aku belum boleh upload lagi sebab belum ambil gambar-ii tu dengan zu . kalau dah dapat aku upload k .  lepas ambil gambar tu kami turun , snorkeling lagi . masih failed lagi . hahahaha . penakut kan aku ni ? ada gak yang cakap ,kau ni biar betul dari sabah ? takut air .. hahaha . aku mana la pernah snorkeling sebelum ni . ditambah lagi dengan dak pandai berenang , no komen laa kan . lepas tu kami balik untuk makan . dalam pukul 2 gitu kami naik bot ke pantai 3 ruang . di sini best ! banyak aktiviti & game . tapi ombak besar . takut aku . hahhaa . kecoh diorang hantar aku ke tepi . ujung-ujung kak mia tu lagi yang bawak aku dengan pelampungnya untuk tengok coral . sabo la kan . lepas snorkeling , ada makan-ii sikit . roti , tembikai & minum-ii ..

lepas tu ada game . 4 game , ada 5 group kalau dak silap . aku 1 group dengan en razak , hassan , akmal , miss elle & nadia,game pertama isi air dalam botol . ramai group main tipu . perah baju , life jacket dll . yang masuk mulut pun ada . kami pun salah satu group yang main tipu tu. hahaha . hujung-ii group 1 , group yang paling sikit air dalam botol yang menang ! hadoi , sakit hati . game ke 2 , bawak telur penyu . ni kelakar . aku dak sempat main coz en razak yang ganti aku .lepas tu game ke 3 , tali rafia dengan ring . sebelum main kena pusing 5 kali ,lepas tu  lari bawak tali tadi untuk ambil ring dengan sorang abang tu . pening aku lari , lepas tu terlanggar dengan zu & fahmi . hahaha . game ke 4 , belon air . kami kumpulan ke 2 yang terkeluar . belon pecah awal sangat . lepas tu kami pun balik ke penginapan untuk mandi & makan malam . masa makan malam tu ada bagi hadiah untuk pemenang game-ii tu .



ada lak yang menumpang dekat belakang tu kan :\

@ long beach , pulau perhentian 

teringat kampung halaman .. 

sekali-sekala jadi model orang pulau pun bolee la kan ? hahaha


aku , hassan , azah & nad .
 treking @long beach 
bersama pensyarah , puan hani & puan ina

gamee @ pulau 3 ruang

isi air dalam botol . 
semangat pulak aku menegok , sampai tertunduk-tunduk ..
hahaha 

pensyarah bawa telur penyu . 
encik aswad & miss elle :)

group 2 ! hehehe

encik razak semangat ! 
hahahaa



bersama penyu buatan . terbaikkk !

hari ketiga pukul 8 pagi dah siap sarapan & packing . kunci bilik pun dah di pulangkan . lepas tu naik bot ke jeti dalam sejam lebih gitu . sampai di jeti kami singgah di kedai souvenir . beli la sikit cenderakenangan dari pulau perhentian , singgah gak satu gerai jual keropok bakar kot . aku pun dak tau nama makanan tu .  lepas tu kami naik bas dalam 2 jam untuk pergi ke pasar payang . singgah jugak kedai lekor & satar ikan . di pasar payang beli asam mangga , beg . diorang beli gula kapas , serunding , dll . aku pun tak pasti apa lagi diorang beli .  apapun terengganu memey best ! 



bilik kami *103

dengan nadia :)

water colour resort @ pulau perhentian 
terbaekk 

bersama abey boat ( kot )
abe dari kelantan ni cakap dia pernah nampak orang muka macam aku di kelantan . aku pun semangat la kalau sebut pasal kelantan ni .. hahaha
abg tu ckp , pelandok duo supo kot ( pelanduk dua serupa kot )

bersama encik din & azah :)


pemandangan pantai dari resort kami :)
harap dapat datang sini lagi :')





@ bot . dah nak balek :'(


tandas di jeti kuala besut terbaik !!


haa , ni la keropok bakar yang aku cakap tu . murah & sedap :)



belikan untuk anak-anak buah .



saya di sini @ pasar payang , terengganu :)


we are @ pasar payang !
beli beg 1 . RM 16  saja :)



lepas shopping , ambil gambar duluu dengan zu :)


ada gambar lagi aku tambah dalam post ni . tapi belum ambil lagi . 
ok la , lain kali meracau lagi yaaa (~_^)

Ulasan

  1. Balasan
    1. mesti laaa best .. jalan-jalan di sponsor .. heheheh ..

      Padam
    2. yup ! senang dan menyenangkan hati ! hehehe

      Padam
  2. yeahhh ..kan kak?? eeeeEeEee...terbaekk mia... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheheh . memang terbaik rika .. best sangat-sangat :)

      Padam
    2. Hehehhee...dulu..kan..naaa..tengok dulu lagi..hahahahahha...eh biar lah..!!yeah dulu..ko selalu kan cakap kecik bah Tawau...di situ-situ sak kita pi..hehehhee..nah sekarang bejalan sak ko yah mia..hehehhe.. :). bejalan ndak mengajak lagi tu..hehehe..

      Padam
    3. ea kan , di situ2 jgk berpusing . hahahaha , tapi tawau tetap di hati bah .. nda ada dua nya tu tawau , sabah . makanan pun tawau pun terbaik gak .. ahh, rindu tawau ..

      Padam

Catat Ulasan

hai semua. terima kasih kerana singgah sini. tinggalkan komen di sini,1 pun dah okey tau? salam sayang dari Mieya..