kekecewaan + keletihan = penderitaan


setelah sekian lama , barulah diri ini tampil menunjukkan diri di alam maya ini .. cehh , ayat skema pulak .. hahaha .. dah lama tak mengupdate apa-ii entri kan ? maklumlah , sibuk menyibukkan diri . sebnarnya ada latihan amali rekreasi darat di kompleks belia & sukan rompin pahang selama seminggu ( 12 - 18 disember 2013 ) .. muka rentung + menggelupas lagi ni .. haha .. sebelum cerita pasal latihan amali ni , aku nak ceritakan jugak lah kekecewaan ku sebab bola #sukanseamynmar ni .. hmm , aku dapat first game (malaysia lawan brunei) , game semi final (malaysia lwn indonesia) & untuk dapatkan pingat gangsa (malaysia lwn singapura) .. yang lain aku tak dapat nonton sebab ada latihan amali di rompin . so , dapat tau update pun dari my sister la . lepas tu , balik tengok semi final malaysia indonesia . memang exited la kan ? sebab aku punya jangkaan malaysia confirm menang punya . tapi game tu  memang "menakutkan" , memang sengit , memang sakit hati sebab banyak kekasaran kan ?? yang paling menakutkan  bila dah ada tambahan masa & penalti . ayyoappamaa .. thamil & shahrul saad  gagal jaringkan gol untuk malaysia . mungkin faktor keletihan . tapi fadhli , nazmi & rozaimi berjaya jaringkan gol .. kecewa memang kecewaa sampai aku tak larat berjalan .. tergolek golek , terguling-ii dalam bilik sewa sampai demam .. hari jumaat tu akah ponteng kelas sebab demam , jamuan makan malam untuk majlis perpisahan di tg balau resort tu pun aku tak pegi . frust menonggeng punya pasal . lepas tu semalam pergi lagi tengok malaysia lawan singapore . tak ada rezeki malaysia untuk sukan sea , acara bola sepak .. malaysia pulang tanpa pingat .. apapun menang kalah tetap sokong malaysia ! proud to be malaysian & proud to be sabahan :)

cerita pasal latihan amali rekreasi darat , seminggu di sana .. hmm , aktiviti memang lasak & memenatkan .. aktiviti di sana pasal kraf perkhemahan , ikatan , cpr , tali tinggi (abseling) , ikhtiar hidup , peta , navigasi & kompas , dll . latihan ni untuk dapatkan 4 sijil & jurulatih tahap 2.  walaupun penat tapi seronok la .. 

sebelum memulakan perjalanan ke Rompin ,Pahang

singgah sebentar di jeti mersing .
ngeteh (milo, lekor, pisang goreng)

tiba di komplek belia & sukan Rompin 


kraf perkhemahan .
di dalam kelas :)

pt pagi 

kelas ikatan tali dari jurulatih :)

aku dah hampir putus asa belajar 14 jenis ikatan ni .
 tapi alhmadulilah , lepas semua ikatan :)

kelas navigasi & kompas


pelatan untuk aktiviti tali tinggi (abseling)

dalam van menuju ke kem PLKN teluk sari , Mersing Johor

helmet , gloves & harness untuk aktiviti tali tinggi :)

briefing daripada jurulatih ..

okay , yg ni poyoo !


yeayy ! saya berjaya buat 2 aktiviti abseling .. hihi :3



kelas & pembentangan tali tinggi .
2 point anchor , 2 point equilise balance & ziq zag system

kelas kayak .
selepas didenda (bergolek-ii di tengah panas*buku log tak lengkap) , 
hati di sejukkan dengan main layang-ii katak. haha

kelas malam CPR ..



kelam kabut siapkan buku log .. sampai tak tido 1 malam .. buat dalam khemah betemankan lilin ..
 hahaha..

melepak malam-ii .. 


gambar bersama jurulatih di Rompin :)

hmm , sehari sebelum balik tu kami ada buat aktiviti ikhtiar hidup . yang ni aku paling suka . kami diajar hidupkan unggun api .. lepas tu kami di tinggalkan dalam hutan .. kami buat tempat perlindungan sendiri dengan barang -ii yang terhad .. barang yang kami bawa cuma mestyn, kompas , walkie talkie, telekung , minuman(terhad) , 3 biji telur & kentang . tu la yang kami makan . esok harinya pulak kami di bahagikan 2 kumpulan *aku , saira, grace & amar . group 1 lagi *noh, iqa, zai , jeevita. 

berjalan kaki berpandukan peta & kompas , perhh jauh gila . untuk ke checkpoint 1 makan masa sejam setengah .. ingatkan lepas tu dah boleh naik kereta & makan , rupanya lepas tu kena berjalan lagi ke kompleks tu .. dalam hujan & panas .. hmm , terbaik laa kan ?? saira & grace dah mental down .. so , terpaksa la aku bagi harapan palsu & membohonng sepanjang jalan . konon-ii dah dekat , padahal lebih daripada 5 km lagi baru sampai .. air tepi jalan pun boleh di ambil & minum .. survivor kan ?? penat memang penat , tapi seronok . tak tau bila lagi boleh buat macam gini kan ?? kami sampai , group 1 lagi tak sampai . diorang lambat & di denda lagi . kesian .. lepas tu dah rehat-ii dalam pukul 4 lebih baru la kami dapat makan .. mak aii ! kebulur , tapi tu menu paling sedap laa . bubur .. my favorite .. hihih .. makan dengan telur masin , sup sayur, ikan bilis tumis , sambal kicap & kacang goreng .. memang aku makan bertambah-ii . sampai jurulatih tu tegur , awak tak padan badan kecik , tapi makan bukan main .. hahah . nasib laa . laparr gilaa . balik dari rompin aku asyik nak makan memanjang .. asyik rasa lapar & asyik nak tidur . di sana tiap hari tidur selepas pukul 2 pagi . bangun awal pulak tu , belum lagi campur tak tidur 1 hari 1 malam .. letihhh ! 

nak citer apa lagi yaa ? aku dah kering idea ni . so , upload gambar cukup la eh .. benda dah beberapa hari berlalu so aku nak cerita pun susah .. hihi .. so, setakat ni dulu lah ea . bye byee :3









apa eh ?


holla .. apa khabar semua ? *krik krik ~
eh , tak da orang ke ? sedeyhh .. lama dah aku tak mengupdate entri di blog ni .. sekarang ni pun tengah bersin-ii sambil update entri , maklumlah blog ni dah lama di tinggalkan. berhabuk dah .. 
hmmp , apa yang aku merepek ni ??? ayyoo !! 

sekian lama tak menulis entri , rindu pulak rasanya . kebelakangan ni memang buzy gilaa .. hmm , assignment banyak * ni bukan mengeluh ye * lepas tu , ada trip-ii luar lagi . nak ke rompin 12-18 disember ni . ntah jadi ke tidak sebab sekarang kan musim hujan + banjir . so , tengok lah nanti macam mana kan ? lagipun aku kan dah pindah , kat bilik tu mana ada line internet . di kolej & di rumah akak aku boleh la aku update mana yang patutkan . nanti kalau aku tak update apa-ii entri ada pulak yang rindu kan ? mungkin ada yang sangka , aku dah tiada lagi di dunia ni .. cehh , ayat poyoo kan ?? haha . aku ada ke tak da sama je kan ? macam angin , ada atau tak da orang tetap tak nampak .. hihi :3

hmm , aktiviti taklah banyak sangat , cuma assignment jak laa yang ada . hari sabtu ada jugak la dinner di taman daiman . peserta-ii duta damai. tu pun tak ramai yang datang. tapi okay laa , makan free lagi .. haha .. walaupun aku tak pandai menelan spageti, taco * makanan mexico kot , tapi aku bantai & telan sajaa la .. biasa la , lidah melayu .. nak upload gambar pun , gambarnya tak da pulak dengan aku .. so , lain kali lah ea aku upload gambarnya .. ideaa aku pun dah kering .. tak tau nak tulis apa lagi ni .. so , setakat ni dulu la yaa syg syg semua .. ok bye-ii .. muah muah :*

program sehati budi mulia @ gunung panti :)


heyy semua .. fuhh . dah berhabuk aku punya blog ni .. alahai , mati laa nak .. mieya buzy sangat-ii .. *buzy ke ? sebenarnya lepas pindah rumah , line tenet takdak .. kesian kesian kesian .. hari ni , awal-ii pagi aku sanggup gi kolej untuk cari maklumat untuk assignment ku & update entri laa .. orang pertama sampai tu .. hahaha .. pacik guard pun naik heran .. aku sebenarnya mau update pasal akitiviti kolej hari tu, PROGRAM SEHATI BUDI MULIA .. aktiviti perkemahan tu di buat di homestay kg temenin baru . 3 hari 2 malam di sana . hari pertama tidur dalam khemah (makan makanan tentera ) hari kedua kami diagihkan ke rumah keluarga angkat. hmm ,antara akitiviti-ii  nya : mendaki gunung panti , bermain permainan tradisional, gotong royong , dan aktiviti hari berterima kasih .. program ni lama , tapi aku baru dapat update entri kan ? so , idea aku nak tulis blog pun hilang .. tak pa la .. kita biarkan gambar berbicaraaaa ..
check it outttt ! 



sebelum aktiviti @kolej komuniti kota tinggi



masak makanan askar !

senam robik sebelum mulakan aktiviti mendaki gunung panti :)


perjalanan  sebelum memulakan pendakian !!




 pendakian bermulaa ..



en sadi * sarawakian
we are Borneo :D



no 8 :)


Turun gunung , melahap nasi ambeng :)


 aktiviti malam : aktiviti permainan tradisional & karaoke 




 taklimat sebelum gotong royong & info mengenai pokok getah 


mieyaa :)



mohh lerr kita bergotong royong :)

hari penutupan :)



mieya , mak angkat*hajah tuminah, zai

kak dina, mak angkat*norlela, mieya,mak* hajah tuminah 

 hari berterima kasih :)
@ balai polis kota tinggi

@ klinik desa 

 @ balai bomba

dah sampai kolej


lepas ni banyak aktiviti lagi .. nak ke rompin 12 - 18 dis 2013 untuk kelas rekreasi darat & 5-7 disember 2013 nak ke kuala lumpur untuk kelas komentar pemandu pelancong .. dengar cerita laa* tu pun kalau betul lah kan , aku,linda, pian & ewan dihantar pegi langkawi untuk program eco challanges .. kalau betul seronok jugak .. hahaha .. doakan lah kami boleh "melalui" semuaa cabaran & dugaan ni tauu :)