LATO - LATO RESORT

Assalamualaikum & Hola Peeps


Jom menginap di LATO-LATO RESORT, Semporna Sabah !!

Kelebihannya :
*Boleh snorkeling, berenang dari pagi hingga malam asalkan mampu bertahan. 
*Makan minum include 3 kali
*Termasuk dengan set snorkeling & life jacket
*View laut & Bohey Dulang
*View sunset & sunrise
*Semua line telefon ada 

Akan menjadi TIDAK BEST apabila :-
*Lupa cas telefon 
*Lupa bawa monopod
*Lupa bawa Gopro 😂

Berminat? Info lanjut ? Hubungi (sms/call/ whatsapps) saya di talian 0198504709 (Amira)

psssttt !! Pakej Day trip ( 4 Pulau ) & Pakej 4 hari 3 malam, 2 hari 1 malam di Pulau Mabul pun ada. 
 








PAKEJ TRIP PULAU DI SEKITAR SEMPORNA SABAH

Assalamualaikum & Hola Peeps
Hai. Siapa agak-agak tengah bosan, cuti tak tahu mahu buat apa. Jom join pakej trip pulau-pulau di sekitar Semporna, Sabah. 
Untuk trip sehari (day trip), 3 hari dua malam, 4 hari 3 malam terpulang daripada anda. Cuti tak lama ? Jangan risau, pakej murah untuk day trip pun ada. 




1) SEHARI DI SEMPORNA ( DAY TRIP )  
PAKEJ 4 PULAU :-
-Pulau Tatagan ( petempatan Bajau Laut )
-Pulau Bohey Dulang ( hiking 600 m )
-Pulau Mantabuan
-Pulau Sibuan
HARGA :-
-RM 70/Seorang, maksimum 12 orang (1 kumpulan)  dalam 1 bot & boleh pilih hari yang di sukai.
-RM 90/Seorang, jika kurang daripada 12 orang & hari ahad sahaja.
-RM (harga boleh runding) pada isnin - sabtu sahaja.
Harga di atas termasuk :-
-Boat fee
-Jetty fee
-permit
-life jacket
-guide (hiking/snorkeling/island hopping)
-set snorkeling
-makan & minum ( lunch ) 
*wajib berkasut (untuk hiking di Bohey Dulang)
berminat ? untuk maklumat lanjut boleh hubungi ( sms / call / whatsapp ) saya di 0198504709 ( AMIRA ) 





2) 4 HARI 3 MALAM DI PULAU MABUL 
BUKAN 6, TAPI 7 PULAU !!!
-Pulau Mabul
-Pulau Kapalai
-Pulau Gusungan
-Pulau Bohey Dulang ( + hiking 600 m )
-Pulau Tatagan
-Pulau Mantabuan 
-Pulau Sibuan
PAKEJ TERMASUK :-
-Penginapan
-Makan & Minum
-Airport transfer
-Permit
-Guide
-Set snorkeling
28-31 JUN 2017
15-18 SEP 2017
10-13 NOV 2017
8-11 DIS 2017
> Selain dari tarikh di atas pun boleh. 
>Untuk 3 hari 2 malam, 2 hari 1 malam pun ada. 
>Pakej honeymoon ( bot peribadi ) juga di sediakan
>Bagi yang ada kumpulan, boleh request untuk tidak bercampur dengan kumpulan/ orang lain. 
Jika berminat hubungi (sms/call/whatsapp) saya di 0198504709 ( AMIRA )
atau facebook ( AMIRA ARBAIN ) , twitter ( @amiraarbain ) & instagram ( amiraarbain ) untuk maklumat lanjut 😄

My first solo trip

Assalamualaikum & Hola Peeps
Hai semua. Apa khabar ? 
Entah berapa lama tak update apa-apa, tak buat apa-apa entri dalam dunia blogging ni. Terasa rindu tapi masa tidak mengizinkan. Hahaha acah buzy lagi kan.
"My first solo trip" 
tajuk entri hari ni. Sebenarnya kemarin aku pergi ke Semporna. Sendiri, maklumlah takda geng. Geng ada, dah ajak tapi masing- masing buzy study, buzy itu ini, takut hitam dan lain- lain. Sebenarya dah lama mengidam mahu pergi ke Bohey Dulang, Mantabuan & Sibuan tapi sebelum ni duit takda sangat & dulu macam coward gila. Takut apa pun aku tak tahu lah. 
Jadi, semalam 6.5.2017 hari sabtu aku pergi ke Semporna. Memandangkan aku orang Tawau, jadi mudah la untuk ke Semporna. Oh ya, aku sebenarnya ikut trip abang Darwis. Murah jer gais. Setiap hari ada, maksimum dalam bot 12 orang dalam satu kumpulan dapat la rm 70/pax. Ni untuk Pakej 4 Pulau ya. Pergi pagi balik petang. 4 pulau tersebut adalah Tatagan ( penempatan Bajau Laut ) , Bohey Dulang, Mantabuan & Sibuan. So kalau kurang daripada 12 orang, dia akan cas RM 90 seorang. Ehh tapi untuk hari ahad sahaja. Kalau hari-hari lain selain ahad akan di kenakan Rm 148 seorang. Aku dapatkan number telefon abang tu dari facebook, lepas tu terus whatsapp pasal pakej tu. Plan asal aku pergi hari ni, al maklumlah pergi sendiri, solo trip kaannn. Mahu murah pulak tu. Hikhik. Tapi abang tu cakap aku pergi hari Sabtu. Bayar harga murah jer, yang lain tu dia belanja. Memang baik gila. Patut lah ramai yang recommend abang Darwis ni. Harga tu murah kan, tu dah masuk jetty, bot, makan tengahari, minum, life jacket, set snorkel dan lain-lain. Oh ya, deposit Rm 20.
Hari Khamis aku whatsapp tanya harga lepas tu terus bagitau aku mau buat solo trip. hahaha, nekad tak ? Jadi hari Sabtu, iaitu semalam, aku gerak dari rumah jam 6.30 pagi sampai stesen bas semporna ( sebelah century bandar Tawau )lebih kurang 6.50 pagi. Tunggu punya tunggu bas takhadoo. OMG TANDA SERU TIGA KALI 
Hahaha dalam pukul 7, satu van ke Semporna sampai. tanya dengan driver dia cakap jam 8.30 pagi baru gerak . WHATTTTTT ?!!  Tanpa buang masa, aku pun terus gerak ke tempat biasanya banyak orang semporna bawak (prebet) kereta sewa. Tapi rupa-rupanya ada van siap ber air cond lagi tunggu di situ sejak awal pagi. So, gais siapa-siapa yang mahu pergi semporna awal pagi, pergi bahagian depan grace plaza, Tawau ya. jangan pergi yang di stesen Semporna sebelah century tu sebab situ memang lambat gerak. Kalau van dari sebelah Grace Plaza ni, paling awal ada jam 6.00 pagi, dan gerak setiap setengah jam. Aku dah cemas ingat dah takda bas, siap berwhatsapp redhooo bagai dengan Abang Darwis tu. Memandangkan aku naik van yang jam 7 pagi so aku sampai Pekan Semporna jam 9 pagi. Boleh sampai awal tapi, driver tu siap singgah turun beli buah potong lagi tepi jalan. Haihh. Harga Van Rm 10 dari bandar Tawau ya ! Okay, sampai di Semporna tiba-tiba pulak la jalan jem gilaaa sampai aku pun hampir gila di buatnya.  Sebab dalam itenery abang tu lasi kumpul 8.30 pagi di Jeti Umum Semporna tapi aku sampai 9.00 pagi. Sampai pulak di Semporna aku hampir sesat. hahaha sebab sebelum ni, dah pernah pergi tapi last tahun 2009 lah. Dah maju Semporna sekarang. Sampai di sana, serius aku macam lost kejap, abang tu pun dah call , siap dia jemput lagi dengan kereta padahal tak jauh pun. Sampai di Jeti, memang awkward sebab aku satu-satunya customer dalam bot kecuali abang boat man & adik Faizal yang jadi guide. Bot sebelah menyebelah dah pandang pelik dah sebab bot lain semua full, boat man cakap aku VIP. hahahaa. 
lepas dah buat segala urusan, kami pun bergerak ke Lato-Lato Mun Resort sebab mahu ambil guest di sana. Ada 6 orang, semua perempuan & cikgu-cikgu dari semenanjung. Jadi, kami pun bergerak ke Bohey Dulang, Pulau Tatagan terpaksa di skip sebab masalah teknikal. But don't let it ruin your holiday mood. 
Bergerak ke Pulau Bohey Dulang, ni aku memang exited la sebab ada hiking & pemandangan puncak nya yang terlalu Indah. Mendaki bukit, setinggi 600 m tapi laluan sukar. memang kena hati-hati berkasut sebab jalan licin & berbatu-batu. Yang akak-akak cikgu tu semua dah mental breakdown la. Aku exited sebab memang suka hiking & buat aktiviti luar. Sampai di atas pemandangan yang Subahanallah tak tahu macam mana di keluarkan dalam kata-kata. Memang cantik sangat-sangat.
Jangan lepaskan peluang bila boleh ambil gambar. Hahaha. penuh memori dengan muka sendiri. Bila kita buat solo trip, lagi banyak pengalaman yang kita dapat sebab kita yang aturkan semuanya sendiri. Jadi jangan takut untuk cuba ya! 
Lepas dah selfie banyak-banyak, kami pun turun dan bergerak ke Mantabuan. Di Pulau Mantabuan ni, Kita boleh snorkeling dan singgah untuk makan. Kawasan ni di bawah jagaan tentera ya. Jadi jangan risau. Kami makan dan rehat sebelum bergerak ke Pulau Sibuan. Di Sibuan, sangat ramai orang yang snorkeling, berenang &diving. Aktiviti best & aku pun sentiasa exited walaupun ni First solo trip aku. Banyak sembang , baik kita upload gambar . Hikhik


VIP
bot kosong hahaha

orang dalam bot sebelah mesti ingat aku ni forever alone mmm siap ada yang ambil gambar aku dari bot sebelah





Lagi 200 m untuk sampai ke puncak. penatttt !!







Dah sampai puncak yayyy !!


This is Bohey Dulang Island 

Sibuan Island. 
Tiba-tiba teringat mv stacy pelangi senja. Hahahaa



Snorkeling di Sibuan Island 
Kepuasan bila kau dapat apa yang kau mahu, dapat jaga diri sendiri, enjoy dengan first solo trip ni. walaupun tak jauh tapi ni pengalaman berharga. Bukan semua orang boleh duduk makan di restoran sendiri, jalan sendiri, shopping sendiri apa lagi buat trip sendirikan. Alhamdulilah, my first solo trip succeed ! 
 

Trip Taman Bukit Tawau ( TABLE )

14 Desember 2015. Semalam itu semalam. Eh, nyanyi lagu wings pulak lah. Hahaha. Sebenarnya, semalam kami satu keluarga buat trip ke Taman Bukit Tawau (Tawau Hill Park) atau lebih "femes" dengan gelaran TABLE. kenapa TABLE ? Maaflah, kurang pasti pulak. Dalam post ni takkan ada sejarah, jenis jenis pokok dll, tapi info pasal harga tiket masuk & masa buka sahaja.

Kakak & anak anak buah dah lama sampai Tawau, tapi langsung tak pegi ke mana-mana. Kesian, masalah kenderaan kan. Jadinya, kami pun sewa van untuk ke sana. Pergi tak ramai, 9 orang. Perjalanan dari Pusat Bandar Tawau ke Taman Bukit Tawau mengambil masa lebih kurang 30 minit sahaja. Sampai di sana, memang kami lah yang bukak kunci pagar TABLE tu. Hahaha. Kami lah yang terawal sampai di sana. Kali terakhir jejak kaki ke TABLE ni masa umur aku 16 atau 17 tahun. Jadi maklumat untuk ke sana pun aku blur. Dulu, ikut rombongan kawan. Jadi harga tiket masuk, masa buka TABLE pun aku tak tahu. Memang main ikut orang. Jadi, aku pun carilah maklumat di internet, blog blog dll tapi nangis. Langsung tak ada maklumat. Eyyy, menyakitkan hati betullah. Tempat tarikan pelancong kot. Jadi sampai sana, aku pun terus cari maklumat pasal Taman Bukit Tawau ni untuk diri sendiri & kemudahan orang yang tak pernah pergi ke sana.

Sedikit info mengenai Taman Bukit Tawau.


Taman Bukit Tawau buka setiap hari. Di ulangi SETIAP HARI dari 8.00 pagi - 4.30 petang. Bayaran masuk untuk :

Warganegara Malaysia
Dewasa (18 Tahun keatas) : RM 3
Kanak - kanak : RM 1

Warganegara asing ( NON Malaysian )
Adult (18 years and above) : RM 10
Children : RM 6

Seterusnya, harga Taman Botani Taman Bukit Tawau :


Harga sewaan pelampung untuk pengujung TABLE :


Itu info asas yang pengujung perlu tahu sebelum pergi ke Taman Bukit Tawau. Harap bermanfaat untuk bakal bakal pengunjung yang pertama kali sampai ke sana. Okey, sekarang cerita dan gegambar aku & keluarga di sana.
Macam yang aku cakap tadi lah, kami pengujung paling awal sampai. Biasalah trip & selfie berpisah tiada. Sesampainya di sana kami terus mengambil gambar kenangan. Kami tak pergi hujung minggu sebab tak mahu la "crowded" sangat. Jadi kami pilih hari isnin untuk pergi. Kalau hujung minggu, bolehkan pergi area sungai belakang tu. Tapi memandangkan bukan hujung minggu, kami kena pilih bahagian depan ataupun tempai yang ada "guide" ataupun penjaga kawasan tu.



Di pintu masuk Taman Bukit Tawau.


Jambatan gantung TBT.


Sebenarnya kawasan ni kawasan larangan sebab tak ada penjaga. Tapi kan tak tahu, jadi ingatkan kawasan ni boleh la lepak jugak. Kami dah siap berendam & berjimba jimba di kawasan ni. Boleh pulak penjaga kawasan lain panggil kami pergi kawasan depan. Tak apalah kan. Utamakan keselamatan. Jangan degil lah kan, nanti kan di bawa arus, sia sia lah terapung-apung hilir sungai. Sob sob 😂


Sedih, sebab tak dapat mandi di kawasan ni. Serius kawasan ni cantik, tapi agak kedalam sikit lah. Siapa yang mahu pergi kawasan ni, pastikan pergi hujung minggu ataupun dapatkan persetujuan daripada abang-abang penjaga disitu. Bak lagu Hattan "tak tahu tanya dulu, jangan kome memandai-mandai yai".


Bacaaa woi , bacaaa. Jangan bersepah !




Besar gila pokok-pokok di dalam TBT.


"I'm jungle, jungle is me" bak kata Jackson Got7


"Law of the jungle" episod istimewa.


Exited





Candid paling epik sekali 😁





Maafkan saya. Shawl saya sebenarnya tuala mandi 😂