Trip Taman Bukit Tawau ( TABLE )

14 Desember 2015. Semalam itu semalam. Eh, nyanyi lagu wings pulak lah. Hahaha. Sebenarnya, semalam kami satu keluarga buat trip ke Taman Bukit Tawau (Tawau Hill Park) atau lebih "femes" dengan gelaran TABLE. kenapa TABLE ? Maaflah, kurang pasti pulak. Dalam post ni takkan ada sejarah, jenis jenis pokok dll, tapi info pasal harga tiket masuk & masa buka sahaja.

Kakak & anak anak buah dah lama sampai Tawau, tapi langsung tak pegi ke mana-mana. Kesian, masalah kenderaan kan. Jadinya, kami pun sewa van untuk ke sana. Pergi tak ramai, 9 orang. Perjalanan dari Pusat Bandar Tawau ke Taman Bukit Tawau mengambil masa lebih kurang 30 minit sahaja. Sampai di sana, memang kami lah yang bukak kunci pagar TABLE tu. Hahaha. Kami lah yang terawal sampai di sana. Kali terakhir jejak kaki ke TABLE ni masa umur aku 16 atau 17 tahun. Jadi maklumat untuk ke sana pun aku blur. Dulu, ikut rombongan kawan. Jadi harga tiket masuk, masa buka TABLE pun aku tak tahu. Memang main ikut orang. Jadi, aku pun carilah maklumat di internet, blog blog dll tapi nangis. Langsung tak ada maklumat. Eyyy, menyakitkan hati betullah. Tempat tarikan pelancong kot. Jadi sampai sana, aku pun terus cari maklumat pasal Taman Bukit Tawau ni untuk diri sendiri & kemudahan orang yang tak pernah pergi ke sana.

Sedikit info mengenai Taman Bukit Tawau.


Taman Bukit Tawau buka setiap hari. Di ulangi SETIAP HARI dari 8.00 pagi - 4.30 petang. Bayaran masuk untuk :

Warganegara Malaysia
Dewasa (18 Tahun keatas) : RM 3
Kanak - kanak : RM 1

Warganegara asing ( NON Malaysian )
Adult (18 years and above) : RM 10
Children : RM 6

Seterusnya, harga Taman Botani Taman Bukit Tawau :


Harga sewaan pelampung untuk pengujung TABLE :


Itu info asas yang pengujung perlu tahu sebelum pergi ke Taman Bukit Tawau. Harap bermanfaat untuk bakal bakal pengunjung yang pertama kali sampai ke sana. Okey, sekarang cerita dan gegambar aku & keluarga di sana.
Macam yang aku cakap tadi lah, kami pengujung paling awal sampai. Biasalah trip & selfie berpisah tiada. Sesampainya di sana kami terus mengambil gambar kenangan. Kami tak pergi hujung minggu sebab tak mahu la "crowded" sangat. Jadi kami pilih hari isnin untuk pergi. Kalau hujung minggu, bolehkan pergi area sungai belakang tu. Tapi memandangkan bukan hujung minggu, kami kena pilih bahagian depan ataupun tempai yang ada "guide" ataupun penjaga kawasan tu.



Di pintu masuk Taman Bukit Tawau.


Jambatan gantung TBT.


Sebenarnya kawasan ni kawasan larangan sebab tak ada penjaga. Tapi kan tak tahu, jadi ingatkan kawasan ni boleh la lepak jugak. Kami dah siap berendam & berjimba jimba di kawasan ni. Boleh pulak penjaga kawasan lain panggil kami pergi kawasan depan. Tak apalah kan. Utamakan keselamatan. Jangan degil lah kan, nanti kan di bawa arus, sia sia lah terapung-apung hilir sungai. Sob sob 😂


Sedih, sebab tak dapat mandi di kawasan ni. Serius kawasan ni cantik, tapi agak kedalam sikit lah. Siapa yang mahu pergi kawasan ni, pastikan pergi hujung minggu ataupun dapatkan persetujuan daripada abang-abang penjaga disitu. Bak lagu Hattan "tak tahu tanya dulu, jangan kome memandai-mandai yai".


Bacaaa woi , bacaaa. Jangan bersepah !




Besar gila pokok-pokok di dalam TBT.


"I'm jungle, jungle is me" bak kata Jackson Got7


"Law of the jungle" episod istimewa.


Exited





Candid paling epik sekali 😁





Maafkan saya. Shawl saya sebenarnya tuala mandi 😂

Percubaan kali kedua.

Asalamualaikum. Long time no see 😁

Hari ni, aku nak kongsi sikit pengalaman kedua buat korean/chinese food ni. Ada yang sebut Mandu, ada yang panggil dimsum, ada yang cakap wantan & dumpling. Mana mana pun boleh. Memang lebih kurang pun makanannya. Tapi lain sebutan, ikut negara la kan.

''Projek mandu'' kali ni lebih gempak, sebab aku berkolaborasi dengan anak buah aku, Iqmar. Lagipun ni memang betul betul ikut Korean punya resepi kecuali tang kulit mandu tu sebab kemalasan melanda, kami cuma beli & pakai kulit wantan. Segera, mudah & praktikal gittuw.

Kiranya ni cara yang rumit lah daripada aku punya percubaan pertama buat mandu. Sebab hari tu aku gaulkan semua sekali bahan-bahannya. Maklumlah percubaan pertama & buat sendiri. Aku kan orang yang sangat "simple minded" atau dalam kata lainnya "malas". Hoho. Disebabkan anak buah aku yang cari resepinya jadi aku follow lah resepi korea tu ( ikut mana yang halal lah )

Dari segi "seasoning", aku memang sah sah la main cecampak kan, tapi kali ni dia ada step sikit lah. Sebelum tu aku kongsi bahan bahan lah dulu ya.

Bahan bahan :
- Dada ayam ( di cincang halus ) boleh gunakan bahan protein yang lain.
- Taufu lembut / tauhu
- Cendawan ( aku gunakan cendawan shitake )
- Bawang ( putih, merah & bawang besar )
- Dedaunan 😂 ( daun sup, kucai, daun bawang )
- Bahan perasa / perisa ( garam, lada hitam, kicap cair )
- Minyak bijan ( tapi sebab hari tu tak ada stok minyak bijan, pakai lah minyak sayuran. Moral of the story, sila pastikan bahan bahan masakan mencukupi sebelum memasak )
- Kulit wantan ( sila lah rajinkan diri buat doh untuk kulit mandu anda )

Seasoning :

Bahagian 1 : Ayam + lada hitam + garam
Bahagian 2 : Cendawan + minyak bijan + kicap cair + bawang merah / besar + lada hitam
Bahagian 3 : Taufu lembut / tauhu + garam
Bahagian 4 : Daun kucai + daun bawang + minyak bijan

Kalau ikut resepi ni, memang kena pandai "adjust" bahan perasa la & kena rajin basuh pinggan. Hahaha. Kalau aku punya resepi, menang cecempak & cecampoq sekali jer. Tapi ni, dah siap "season" setiap bahagian, boleh campurkan semua sekali. Rumit sikit lah kan. Jadi, lepas dah campurkan semua bahan bahan & bahagian 1 - 4 , boleh lah masukkan dalam kulit wantan / doh yang di buat. Lepas dah siap tu, boleh lah goreng ataupun di kukus. Kali ni, aku goreng sebab percubaan mandu hari tu aku kukus. Ni antara gambar nya.



Bahan bahan mentah yang sudah di sebutkan.

Lepas "seasoning" semua bahagian 1-4

gaulkan semua sekali, masukkan inti kedalam kulit wantan.

Kelimkan kulit mandu mengikut kreativiti sendiri


Goreng. Dan inilah antara hasilnya.
Selamat mencuba 😄

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA BAGI BANDAR TAWAU,SABAH

Assalamualaikum & Hola Peeps
Google
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA DAN IBADAH LAIN DI BULAN RAMADAN

Percubaan pertama

Annyeonghaseyoo ! Jeonam Mieya rago haeyo. Mieya yoegiyo. Mannaseo ban-gapsseumnida.
Hello ! My name is Mieya. Mieya here. It's pleasure to meet you. HAHAHA. 
ni translate bahasa di atas yerr ! Hai bloggers, hai readers & hai stalker * zara.

Lama rasanya tak muncul di "alam" ni. Hmm ada yg cakap "eh hidup lagi kau rupanya", "mana kau menghilang Mieya" "Mieya sombong", "Kau mana ingat aku kan", "kau kemana ? aku Call tak angkat", dan lain-lain. Sabar je lah kan.

okay, stop lah pasal tu. Hari ni, mungkin ada yg tertanya-tertanya kenapa aku buat meet & greet tu dalam bahasa Korea kan ? Haa , meh sini aku bagitau. DEAHAN MINGGUK (bkn #SongTriples : Daehan Mingguk Manse dr The Return of superman ya, siapa peminat Korea tahu lah apa yang aku cakap kan ni) tapi ni Deahan Mingguk (means Korea). Hari ni aku dah laksanakan mission / plan untuk masak makanan korea iaitu Ttebokki & Mandu/dumpling.

Okay, mungkin ramai (ramai kerr ?) yg tertanya² kenapa aku tiba-tiba dapat ilham untuk buat 2 resepi korea ni kan?Sebenarnya, ni semua angkara K-World, angkara Kpop, angkara K-drama K-VariertyShow orang² Korea ni. Pengaruh diorang kuat. Memandangkan aku ni boleh kitakan minat (MINAT, bukan taksub okay) dengan K-World, so kita pun sebok la dengan penyanyi Kpop/pelakon k-drama, boy/girl band diorang kan *untuk makluman, i peminat EXO, B2ST, Kim Woo Bin, Ji Chang Wook dan banyak lagi. Tak boleh la sebut semua kann ?! selain tu program TV diorang yang selalu tunjukkan makanan ataupun streetfood Korea. Menyebabkan kita yg tengok ni, telan lioqq jgk. Nampak macam sedap. Sebabkan tu lah, aku pun terhengennn jugak untuk cuba makan makanan diorang. So, beberapa hari lepas aku keluar cari bahan-bahanuntuk buat Mandu & Ttebokki ni dan hari ini baru lah mission imposibble tu di jalankan.

Mula-mula aku buat doh untuk buat ttebokki tu ( ttebokki/ ttepokki/ddaebokki sebut lah yg mana senang) sebenarnya spicy rice cake. Kalau ikut cara tradisional diorang memang payah la sebab kena masak beras, tumbuk sampai hasilkan rice cake tu, tapi ada jalan yang mudah. Jangan risau! HAHAHA. cara mudahnya hanya perlu beli rice cake instant di pasar raya. Tapi  pasar raya di sini tak jual rice cake tu jadi kita uli sendiri sajaa lah. senang, cuma memerlukan 3 bahan iaitu Tepung pulut, air & garam. Adun lah macam mahu buat onde² /kuih buah Melaka tu. Bahan-bahan tu letak ikut instict macam aku buat. pandai-pandailah adjust HAHAHAA. dan ini hasilnya


aku buat dalam kuantiti yang sikit, maklumlah, tinggal berdua. Mak waa mana makan benda-benda begini (aku pun sama jugak sebenarnya) Okay lepas tu ulilah buat adunan tu panjang-panjang & potong serong (kenapa serong ? entah la. sbb dalam resepi tu dia cakap potong serong). Saiz & panjang tu agak² panjang jari kelingking aku. Tak tau macam mana saiz sebenar rice cake tu jadiaku bantai saja lah.


okay, ni hasilnya. Sori la, tak cantik. Saiz pun tak sama. First time kot ! Kasi can laa kan. okay bila dah siap buat macam ni, panaskan air & rebus laa sampai rice cake ni timbul.


ni lah keadaannya lepas aku rebus & tos. aku masukkan ice box kejap. Bila rice cake dah siap, kita mulakan lah untuk kuahnya. Serius, aku tak pernah tengok & rasa ttebokki ni sebenarnya. Bahan-bahan pun aku tak tahu. Jadi aku bantaikan ikut selera & tekak Melayu Sabah aku ni. Macam biasa la kalau mahu masak kan, kena ada bawang putih & merah. Bagi yang sangat sukakan pedas boleh tambah cili padi. Sos cili / tomato, pes cili, bahan-bahan protein contoh ayam, daging dan aku cuma gunakan fishcake saja (boleh tambahkan telur rebus jugak). Sayur-sayuran kegemaran anda. Sebab aku tak tahu rasa sebenar ttebokki ni jadi aku tak boleh jugak bayangkan bahan² yang patut di gunakan. oleh itu aku skodeng blog-blog lain untuk tahu apa bahan yang sesuai di gunakan. Okay lepas tu tumis lah bahan untuk kuahnya. Tumis macam biasa okay. . kuantiti air tu pandai-pandai adjust & nanti kuah ttebokki tu akan pekat.


Ini lah hasilnya. Tak cantik sangat . First time laa katakan. Tapi boleh la.

Kedua, Mandu. Pasal Mandu ni pulak, takda lah mandu sangat. macam dimsum aku tengok. Tapi lantak laa kan. asal jadi sudah. Tapi di sebalik kisah Mandu ni, aku menangis. sebab tak cantik . Geram gilaaa aku. sempat masuk bilik, Menangis 5 minit !

Untuk kulit mandu, dohnya sama jugak macam buat rice cake tu. tapi pakai tepung gandum ya. ala-ala buat doh karipap gitu. Memandangkan tiada tepung gandum (lupa beli) aku pakai kulit popiah. Haaa, nampak tak. Jadi pasal kulit mandu tu kita tinggalkan, sebab dah kita settle la kan. sekarang fokus untuk inti mandu tu. Sukahati la mahu pakai isi apa ayam, daging, udang tapi hari ni aku pakai ayam. Dada ayam tu aku yang cincang sendiri. Lenguh tangan. lepas cincang ayam tu, masukkan kan lah perasa & bahan yang disukai. Untuk aku garam & bawang tu paling penting la kan. tambah lada hitam & letakkan sedikit daun sup. lepas tu gaulkan sama rata. 



masukkan lah inti tadi ke dalam kulit mandu  sediakan air mendidih untuk mengukus mandu. Kalau minat mandu goreng pun okey jugak.

aku bungkus macam ni sebab bab menghias aku memang gagal dari zaman sekolah lagi. Masuk kan ke dalam periuk untuk mengukus.