!!! Mieya Story Mory !!!

Selasa, 16 Januari 2018

Assalamualaikum semua. Hai jumpa lagi di alam blogging ni. Hujan & sejuk ni memang rasa mengantuk kannnn tapi ku gagahkan jugak untuk meng "update" entri yang tak seberapa ni. Hahaha biasalah semakin tua kan jadi mdngumpul sebanyak mana memori untuk hari tua. asikkk hahaha. 

Sebelum itu, 6 Januari pun jejakkan kaki di Bukit Panchang. Kali ini, hiking berdua la. Dengan siapa, tak payah la tahu. Hahaha. Masa di puncak, hujan turun lebat. aduhhh. Nasib baik tak demam. 


pemandangan dari Puncak Bukit Panchang. 


Jadi entri kali ini macam biasa tentang "Hiking" di Bukit Panchang sebelah petang pada 13 Januari 2018 hari sabtu lepas. Pergi berdua bersama kak Ain & mulakan pendakian pada pukul 3.26 minit petang selepas beberapa kali rehat & beri laluan azan asar kami teruskan pendakian & berjumpa dengan dua orang pendaki lagi. Kami sampai di puncak Bukit Panchang pada pukul 4.06 minit petang. Alhamdulilah berjaya menawan panchang untuk kali ke 13. Cuaca petang memang sangat cerah walaupun sebelah paginya hujan lebat. Di puncak, bilangan kami bertambah dua orang lagi yang datang kemudian. Lepas berehat dan ber swafoto ( wajib ) kami di ajak untuk turun melalui trail Bukit Lipan dan sempat jugak lah singgah di puncak bukit Lipan. Memandangkan hari sudah lewat kami pun terus kan perjalanan untuk balik tetapi untuk beberapa ketika kami tak jumpa jalan untuk turun dari lorong 10. Nasib baik lah semua tenang, lepas turun naik beberapa kali akhirnya kami jumpa jugak jalan keluar & tiba di parking kereta lebih kurang pukul 6 petang. 



 naik berdua. turun berenam





singgah sebentar di Puncak Bukit Lipan

Khamis, 4 Januari 2018

Assalamualaikum readers. Berjumpa lagi. Hihi. Berderet entri yang mahu di update kan. Okay lah tu kan, daripada blog berhabuk. Selepas menutup pendakian bukit 2017 secara rasmi, dan 1 Januari 2018 kami buka semula pendakian untuk tahun 2018 ! Yayyyy !! 

1 Januari 2018 hari isnin, kami masih lagi mampu melangkah & memang hajat aku untuk buka tahun 2018 di bukit. Hmm nasib baik la ada geng masuk air yang ada niat yang sama. Untuk pembukaan ni, ada dua sesi pendakian iaitu pagi di Bukit 38 & Petang si Bukit Cinta. 

Untuk Bukit 38, kami bertujuh (Halim, Sapar, Bahar, Abang Lias, Kak Artea, Kak Farhana & aku) bersama-sama menjayakan aktiviti pendakian yang mana merupakan pendakian yang di ingati & kejadian lawak/aneh. Hahahaha memang geng ni tak betul 😂 Perjalanan yang licin & penuh onak duri itu berjaya kami tawan hingga ke puncak walaupun masa di habiskan dengan aktiviti selfie. Keadaan di puncak ketika kami sampai panas terik & alhamdulilah sempat jugak selfie-selfie maklumlah ada yang jadi mangsa ulat bulu dan kami tidak dapat berlama-lama di puncak Bukit 38. Yang membuat perjalanan kami lebih extreme sebenarnya iaitu bila kami turun di tempat kami naik. Hahaha. Sebelum ini, kami turun dari connecting hill bukit Panchang yang terletak bersebelahan dengan Bukit 38 tapi kali ini kami turun di tempat yang sama kami naik. Walaupun amat bahaya, licin & berduri kami alhamdulilah kami selamat sampai di bawah, bergambar & tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya 😂

dalam perjalanan naik, terjumpa cendawan ni. Entah Spesis apa, tapu nampak comel 😂






 untuk tiap satu keping gambar ni memang habis 5 minit 1 gambar. ketawa yang lebih 😂


bersama mangsa ulat bulu 😂




 geng hiking paling happenning, gila & masuk air 😂

 Nyumm 😍

Lepas tu, kami singgah di gerai ABC untuk mengisi perut yang kelaparan siap ada hiburan lagi. Nice lah Halim & Abang Lias. Sempat menyanyi lagu gemuruh ( Awie & Amy ) lagi. memang kembar terbaik oo. Hahaha. 

Plan last minutes untuk ke Bukit Cinta pada sebelah petang pulak. Rupanya kak Ain pun tak tahan jugak di ajak banyak kali walaupun cakap mahu berehat di rumah saja. 

Bukit Cinta terletak jauh masuk ke Batu Payung, Tawau & terletak di Jalan Haji Yunus, Batu Payung. Bukit ini tidak terlalu tinggi & trail pun agak best sebab kalau hujan lebat pada hari sebelum-sebelumnya trail yang di lalui di situ ialah trail air terjun. Pakai kasut yang bersesuaian seperti adidas kampung sebab permukaan tanah yang licin & berduri.





Ini lah pembukaan tahun yang penuh gelak ketawa 😂 Alhmdulilah di kurniakan kawan-kawan yang sekepala ni memang seronok kan. Untuk 2018, di harapkan yang dulunya ada, masih lagi bersama untuk tahun ini & akan datang. Semoga di berikan kesihatan yang baik, dipanjangkan usia, hidup dalam keluarga yang harmoni, di murahkan rezeki & sentiasa di redhai & di lindungi Allah SWT . In Sya Allah. Aamiin 😊

Rabu, 3 Januari 2018

Assalamualaikum hai semua. Jumpa sekali lagi blogger & readers sekalian. Macam yang aku tulis pada entri sebelum ini, kami mendaki 3 hari berturut-turut. Dan pada 31 desember 2017 hari ahad yang lalu, kami ( Kak Ain, Diel, Wiwin & aku ) pergi keluar daripada Tawau iaitu ke Semporna untuk menutup secara rasmi pendakian kami pada tahun 2017. Hahaha.Kali ini, kami berempat ke Semporna untuk trip ke Pulau Timbun Mata ( mendaki ) & Pulau Sibuan ( mandi / Snorkeling ) . Kami bergerak dari rumah pada lebih kurang pukul 5.30 pagi & sampai di Pekan Semporna sekitar pukul 7.50 pagi dengan menaiki kereta yang di pandu oleh Kak Ain. Kami sempat bersarapan di jeti, ada yang ulang alik ke tandas dan lain-lain di sebabkan kelewatan satu team. Naik hangennn jugak di buatnya 😑 

Lebih kurang pukul 9.30 kami berkumpul & masuk ke dalam bot. Di sebabkan ada insiden & salah faham dengan guide & pihak - pihak tertentu sekali lagi kami lewat untuk bergerak ke Timbun Mata. Sekitar pukul 10 pagi, akhirnya kami mula bergerak ke Pulau Timbun Mata untuk mendaki di sana. 

Subahanaallah pemandangan sangat indah & walaupun cuaca hujan pagi tu tapi masa kami sampai di Bukit Timbun Mata cuaca tersangat lah baik & boleh lah dapat view yang cantik. 















 Pulau Timbun Mata





Selepas itu kami menaiki bot ke Pulau Sibuan untuk makan & mandi laut. sekarang pakej tak termasuk set snorkel hmm. Jadi mandi laut pun kira okey la tu kan. Untuk kali yang ke 3 di Pulau Sibuan Yayy ! 








 
Dengan ini penutupan mendaki bagi tahun 2017 di tutup secara rasmi. Selamat datang 2018 😊