!!! Mieya Story Mory !!!

Rabu, 15 November 2017

Asalamualaikum semua. Hai, apa khabar readers ? 😊

Malam terasa mahu update entri pasal hiking atau pun lebih kepada jungle trekking lah di Bukit Galas ahad lepas.
12 November 2017, ahad sekali lagi jejakkan kaki ke Taman Bukit Tawau untuk pergi ke Bukit Gelas (Air Terjun Bukit Gelas) & Pokok tropika tertinggi si dunia. Kali ini pergi tanpa Unni & Kak Mila sebab diorang berdua menawan Gunung kedua tertinggi di Malaysia. Dah merancang untuk pergi bersama tapi kekurangan bajet jadi terpaksalah menarik diri.

Join group Abang Azlan, kami mulakan semuanya dengan briefing, doa & streching. Selepas itu kami mulakan perjalanan ke Pokok Tropika Tertinggi di Dunia sambil berkejaran dengan pacat. Hahaha. Selepas mengambil gambar kami teruskan perjalanan sejauh 2.5 km untuk sampai ke Air Terjun Bukit Gelas. Memandangkan malam sebelumnya hujan, makin aktif jugak lah pacat 😂


bersama Kak Artea & Kak Ain






pacat everywhere

trail ke Bukit Gelas

comot. 
nasib baik pakai adidas kampung 😂


Air Terjun Bukit Gelas.
Gambar agak kabur sebab tempias dari air terjun.

Sebabkan hujan mula turun selepas kami bergambar & rehat di Bukit Galas , kami pun berpecah & bersurai lebih kurang pukul 11.30 pagi. 

Tidak di lupakan juga, ucapan Tahniah kepada geng yang mendaki Trusmadi terutamanya Unni & Kak Mila. Dan terima kasih sebab sampaikan nama aku di sana. 





Rabu, 8 November 2017


Asalamualaikum readers. Apa khabar semua ? Sebenarnya sekarang ni mata hampir tertutup, ngantuk sangat. Tapi sebabkan aku entri yang mahu di update, terpaksalah menahan mata & memaksa jari jemari berkerja malam ni. 

Entri kali ni sebenarnya mahu ceritakan pasal Hiking di Bukit Akar, Batu 6 Tawau pada 5 November 2017. Sebenarnya, hiking kali ni hanya untuk menemani Kak Unni & Kak Mila untuk "training hiking" sebab diorang akan pergi ke Gunung Trusmadi sabtu ini. Aku, tak kesampaian untuk pergi sebabkan kekurangan bajet. Sedihnyaaaa 😢

Jadi aku & kak Artea cuma jadi tukang sorak lah. Apa pun buat Kak Unni & Kak Mila, semoga perjalanan pergi & balik dalam keadaan yang baik dan sihat hendaknya. You can do it ! Fighting !! 
Untuk makluman, kak Mila & Unni masing-masing membawa beban 10 kg & 7 kg. Syabas kakak berdua. 



Muslimah Hikers Tawau




puncak Bukit Akar



Antara trail yang perlu dilalui untuk sampai ke puncak bukit.

Baru beli. Harap lah sesuai untuk membukit nanti.

Ahad, 29 Oktober 2017

Assalamualaikum. Apa khabar ?

Hari ini, aku mahu cerita sikit pasal program Hiking kemarin di 3 Bukit iaitu bermula di Bukit 38, Bukit Panchang & Bukit Lipan. Sebenarnya tak pergi pun ke Bukit Lipan sebab kemalasan 😂

Pukul 6.30 pagi kami ( aku & kak Mila ) di jemput oleh Abang Lan merangkap guide & sweeper. Hahaha. Kami berkumpul di Simpang Kausing Lorong 10 & bergerak menaiki kereta menuju ke Lobby Bukit 38. Sesi taklimat, bacaan doa & kira peserta (40 orang), kami pun memulakan pendakian. Seperti biasa, trail Bukit 38 antara trail yang sangat mencabar mental & fizikal di sebabkan pokok berduri, trail licin (tambah lagi malam sebelum hiking hujan lebat) & agak jauh. Maklumat dari seorang otai hikers ( Kak Ekin) Bukit 38 lebih tinggi daripada Bukit Panchang. Kami antara peserta terawal tiba di puncak Bukit 38 & ambil kesempatan untuk bergambar sebelum ada penampakan 😂
40 orang 😍

bacaan doa. 

tertidur pulak 😂

Kak Mila 😍


bersama rakan baru. 
Kak Muna & Kak Rini

puncak 😍

behind the scene 😅

bersama Abang Lan 

pertama kali buat cheesekut.
sampai jugak puncak Bukit 38.
Lulus sudah cheesekut 😂
approved by them. Ada yang request lagi. 
Hahaha

Selepas itu, kami menuju ke Bukit Panchang yang mana terletak bersebelahan dengan Bukit 38. Memandangkan hujung minggu, ramai anak muda & para hikers berada di puncak ketika kami sampai. Selepas mengambil gambar, ahli lain turun untuk teruskan perjalanan ke Bukit Lipan, manakala aku & kak Mila turun bukit melalui trail Bukit Panchang untuk turun ke Lobby & menunggu peserta lain turun dari Bukit Lipan. 


puncak Bukit Panchang 😍

Okay, setakat ini dulu lah cerita. Hahaha. Kehabisan idea mahu tulis apa dah ni . In sya Allah, minggu depan update lagi 😘

Isnin, 23 Oktober 2017

Assalamualaikum readers .
Hari ini mahu "story" pasal hujung minggu kami yang produktif sangat . Hahaha.
Kemarin, 23 Oktober 2017 geng #UnniMilaMira iaitu Kak Fit, Kak Mila & aku sendiri buat planning last minutes untuk mendaki pagi di Bukit Panchang. "Craving Hiking" katanya. Jadi subuh baru deal dengan pak cik driver untuk bawa kami ke Lobby Bukit Panchang.

Kami mulakan pendakian daripada Lobby bermula pukul 6.24 pagi. Memandangkan kami cuma bertiga dan tahu dengan pace masing-masing, kami tiba di puncak Bukit Panchang pukul 7.08 am. Alhamdulilah. Mencipta rekod baru. Memandangkan hujung minggu, jadi ramailah orang masa tu. Kami cuma duduk santai & mengambil gambar kenangan. Lebih kurang pukul 7.35 pagi kami turun dari bukit dan mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk sampai ke bawah. Kami ikut laluan lain ( tempat aku sesat di Simpang Batu Payung ) untuk keluar & mengambil bas untuk balik e rumah. 


sarapan pagi 😊

naik bertiga, jumpa pulak kak Atie 🌹


Sampai di rumah pada pukul 10 pagi, kami terus mandi & seterika pakaian dan siap pada pukul 10.30 pagi. Laju kan 😂 Kami menghadiri usrah yang di anjurkan di Masjid Al- Khauthar, Tawau. Alhamdulilah, di pilih jadi tamu Allah untuk perkongsian ilmu kali ini. Lebih kurang sejam kami bersurai, makan & pulang ke rumah masing-masing. 
Kak Mila 🌹

Geng Muslimah Hikers Tawau


Alhamdulilah 😊


Petang pula, kami diajak oleh Kak Ain untuk mendaki Bukit LMK ( Lee Man Kui / Lim Man Gui ) yang terletak di Sin Onn Tawau. Dua kali jugak la sesat jalan. Hahaha. Sebenarnya kawasan ini berdekatan dengan kuari dan trail nya rendah dan tidak sukar tapi memandangkan kami suka penat kan jadi kami ikut trail yang jauh untuk memuaskan hati. Hahaha. Terasa macam di "blender" jugak lah lemak dalam badan. 





Alhamdulilah, di berikan kesihatan untuk jalankan aktiviti bersama-sama mereka. Semoga ikatan ukhwah yang di bina hingga ke akhirnya.


#UnniMilaMira
 Pagi , 22 Oktober 2017 
Bukit Panchang Tawau

Tengahari, 22 Oktober 2017
Masjid Al-Khauthar, Tawau

Petang, 22 Oktober 2017
Bukit Lee Man Kui, Tawau