!!! Mieya Story Mory !!!

Isnin, 7 Mei 2018

Assalamualaikum semua. Hai gais. Jumpa lagi selepas sekian lama sunyi tanpa update. Sebenarnya ada juga aktiviti Hiking semua di Bukit Akar & Bukit Panchang. Tapi sebabkan malas, maka tidak terupdate la apa - apa entri.


Okey kali ini aku mahu update sedikit tentang Camping kali ke-2 KKR Hikers selepas di Taman Bukit Tawau, kali ini lokasinya di Batu Bersusun Balung Cocos pada 5&6 May 2018. Alhamdulilah, kali ini memang betul-betul cukup ahlinya 🌹 Semua datang & audi habiskan masa untuk bergila bersama-sama & walaupun sekarang cuaca tak menentu, hampir setiap hari hujan tapi masa camping cuaca sangat baik & cerah . 

Macam biasalah bila melibatkan KKR Hikers punya anjuran, benda yang pertama di bahas adalah makanan. Dan sama juga macam yang lepas, makanan nya macam kenduri juga. Hahaha. 9 kg kepak ayam, 3 kilo buntut ayam, 1 kilo kulit ayam ( sate ), maggi, roti, telur dan lain-lain. Pemprosesan untuk menyiang, mencuci, memerap ayam kami buat malam hari sebelum camping. Main cucuk-cucuk kulit ayam sambil membawang di rumah kak Mila bos ku 😂



makan mangga untuk mengalas perut 😂

Kami tiba lebih kurang pukul 5 petang di tapak perkhemahan dan terus setup untuk khemah & memasang api canvas. Tu pun memang dah gelap. Kami menunaikan solat magrib & ishak berjemaah . Memang betul-betul feeling camping kali ni ❤

Kami makan lebih kurang pukul 11 malam, makan bertalam ramai-ramai, bergaduh, berbual beramai-ramai. Hahaha. Memandangkan Kak Rose tak sempat untuk buat game, jadi aktivitinya cuma berkonsert sampai pagi. Dan aku menambahkan lagi koleksi dark circle ku sebab memang langsung tak tidur. Pengalaman tak boleh dilupakan juga bila 2 kali hampir terjatuh dalam air sebab batu terlampau licin. biru-biru kaki gue lebam. Paginya, majoriti ahli yang bercamping pergi sekali lagi ke Lost World Tawau, dan kami bertujuh tinggal di khemah untuk jaga barang. Aku tak pergi sebab tak bawak kasut 😂 Jadi tukang pancing ikan sekejap. Hahaha .. 





bila kau terlampau bosan menunggu & jaga khemah dari serangan biawak 😂 
berjemur-jemur lagi kalahkan omputeh 😂😂

bukan aku yang dapat pancing. Tapi dapat juga lah gambar ceremony sebab kebetulan ada di tempat kejadian 😂

Lepas tumpang ambil gambar , tukang tumpang makan pulak 😂




gue berjaya menternak eye bag lagi 💪

🌹


Hari berjaya mengumpul semua ahli-ahli KKR Hikers 😊

Selepas itu, acara mandi-mandi & seterusnya kemas tapak khemah sebelum bersurai untuk makan & balik ke rumah masing-masing. Ini mungkin tandanya penggantungan kast berjemaah sempena memberi laluan untuk ramadhan & raya. In sya Allah nanti bertemu lagi ya semua❤

Selasa, 17 April 2018

Assalamualaikum gais. Setelah beberapa minggu cuti daripada blogging & hiking, hari ini aku pun memaksa diri untuk mengupdate entri berkenaan dengan aktiviti hujung minggu ini iaitu hari ahad, 15 April 2018 di Lost World Lahad Datu, Begahak Air Fall Lahad Datu Sabah.



Pada mulanya dipaksa sebab di tulis nama tanpa kebenaran Hahahaha tapi biasalah dapat ayat "no more reason" kan. Program ini merupakan program gabungan Hikers Lahad Datu & Tawau. 

bersama Unni & Kak Muna

Kami berkumpul dan mula bergerak dari rumah seawal pukul 4 pagi & tiba di lokasi berkumpul ( i - peak ) sekitar pukul 7.30 pagi. Selepas briefing daripada pengarah program iaitu abang Din, kami bergerak ke Gate Begahak dengan menaiki mengambil masa 40 minit dan bertukar kenderaan 4x4 untuk sampai ke lokasi trekking & hiking . Perjalanan daripada gate ke starting point mengambil masa lebih kurang 2 jam dengan kiri & kanan di penuhi dengan pokok kelapa sawit, berdebu & pasir. Perjalanan untuk ke starting point lebih memenatkan selepas bertarung terhempas-hempas & makan habuk di belakang daripada trekking & hikingnya 😂 

Lokasi perjumpaan di i-peak .
Bacaan doa & briefing, kami terus menuju ke Gate yang mengambil masa 40 minit perjalanan.

 Tiba di gate untuk menaik kenderaan 4x4 untuk teruskan lagi perjalanan ke starting point yang memakan masa sekitar 2 jam.

bersama kak Pija, Hikers Lahad Datu ❤

 dengan Adudu 😂









 starting point menuju air terjunBagahak






Kami tiba dan mulakan perjalanan ke lokasi air terjun. Perjalanan tidak mengambil masa yang lama. Yang lama tu berfoto-foto tentunya 😂 

Air Terjun pertama ❤

Dannn yang kedua ❤
Subahanallah 🌹



😍

🌹🌹

no more reason katanya 😂



 🙈🙈

Gadis-gadik KKR Hikers kesayangan gue ❤
Sentiasa di hati walaupun tidak berjumpa. 
Ahad ku kosong tanpa kalian 😭

Hikers itu bersaudara ❤


bila lagi boleh share sepiring 3 orang 😭❤

Makan berjemaah ❤

Selepas itu kami berkumpul untuk makan tengahari beramai-ramai sebelum mandi & bergerak pulang. Akitiviti tamat sekitar pukul 3 petang. Kami memulakan perjalanan balik ke Tawau & tiba di Tawau lebih kurang pukul  8 malam. Alhamdulilah semua selamat sampai & mendapat pengalaman manis & berharga ❤